Култура

Светска премијера српског филма "Сунце мамино" на фестивалу у Талину

Нови филм редитеља Косте Ђорђевића је љубавна комедија о одрастању тинејџера у Београду, у којој главне улоге тумаче Павле Чемерикић и Бранка Катић
Светска премијера српског филма "Сунце мамино" на фестивалу у Талину© Кинематографска кућа / МЦФ Мегаком филм

Светска премијера новог српског играног филма "Сунце мамино", сценаристе и редитеља Косте Ђорђевића, биће одржана 5. новембра 2023. на престижном филмском фестивалу "Црне ноћи" (Black Nights Film Festival) у Талину. Филм ће бити приказан у такмичарском програму омладинског филма "JustFilm", а убрзо након Естоније биће приказиван и на редовном репертоару биоскопа у Србији.

Нови филм редитеља филмова "С/Кидање" и "Режи", је тинејџерска, породична мелодрама о седамнаестогодишњаку Рељи који организује сахрану своје баке у тренутку када схвати да је то начин да придобије девојку у коју је заљубљен.

Сниман током лета 2021, у време пандемије корова вируса, на аутентичним локацијама које осликавају београдско лето, "Сунце мамино" је и љубавна комедија о одрастању тинејџера на улицама и крововима Београда у којој протагониста Реља маневрише између љубави и смрти.

Главна улога поверена је талентованом младом глумцу Павлу Чемерикићу, а остале улоге тумаче Денис Мурић, Алиса Радаковић и Павле Менсур, уз подршку старијих колегиница - Бранке Катић, Дубравке Ковјанић и Драгиње Вогањац.

Редитељ Ђорђевић истиче да је реч о топлој породичној причи испричаној из угла до ушију заљубљеног тинејџера који не бира средства како да дође до девојке у коју је заљубљен:"Како то обично бива у животу и на филму, његови поступци довешће до неочекиваног развоја ситуације па ће на крају филма уместо да освоји девојку, коначно успоставити емотиван однос са својом мамом. Убеђен сам да нам је данас свима баш овакав крај потребан и да је домаћа публика жељна оваквог филма."

"Сунце мамино" је српско-хрватска копродукција, настала у сарадњи "Кинематографске куће" и "Маринис медије". Продуценти филма су редитељ Ђорђевић, Милош Ивановић и Бојана Андрић, директорка фотографије. Филм је монтирао Владимир Гојун, а композитор музике је Филип Митровић.

image