Култура

Српски филм "Света Петка" приказан у Јашију у ком почивају мошти светитељке

Румунска премијера је одржана је у пуној сали седишта Митрополије Молдавско-буковинске, која се налази у комплексу са митрополијским двором, непосредно крај Саборног храма у коме су мошти Свете Петке
Српски филм "Света Петка" приказан у Јашију у ком почивају мошти светитељке© Промо фото

Српски филм "Света Петка - Крст у пустињи", редитеља Хаџи-Александра Ђуровића, приказан је прошле седмице у Јашију, граду у Румунији, у ком од 17. века почивају мошти Свете Петке.

Румунску премијеру филма организовала је Митрополија Молдавско-буковинска, која је дала и благослов за снимање дела филма у Јашију. Филм је приказан у пуној сали седишта митрополије, која се налази у комплексу са митрополијским двором, непосредно крај Саборног храма у коме су мошти Свете Петке.

Присутнима се након филма обратио Митрополит Теофан који је истакао лепоту и значај духовне поруке овог филма и важност постојања романа о Светој Петки из пера Љиљане Хабјановић Ђуровић, који на нов начин приближавају њен лик онима који је воле, поштују и славе.

Пројекцији су присуствовали ауторка романа и редитељ филма који су у Јашију боравили као гости митрополије. На крају свечаности Митрополит Теофан је породици Ђуровић уручио дар - велелепну икону Свете Петке.

Филм "Света Петка – Крст у пустињи" представља посебно кинематографско искуство слике и звука, које прати живот побожне младе Параскеве, где упознајемо њен пут од обичне девојке до тренутка када постаје светитељка.
Главне улоге у филму су поверене Милени Предић, Милици Стефановић, Филипу Хајдуковићу, Јадранки Селец, Браниславу Томашевића, Данијелу Сичу, Андреју Шепетковском и Младену Совиљу као и неколицини јорданских глумаца који су учествовали у снимању филма на локацијама у Јордану.

image