Култура

Србија у фокусу фестивала у Талину: Нови филмови и најбоље из "црног таласа"

Избор српске кинематографије, на коју се указује, је знак да се српски филм развија у добром правцу и да се наредних година могу очекивати дела која ће освајати престижне награде на фестивалима А категорије, у Венецији, Кану, Берлину, Москви и Бусану
Србија у фокусу фестивала у Талину: Нови филмови и најбоље из "црног таласа"© Александар Летић

Србија и партнерске земље из Југоисточне Европе у фокусу су 27. међународног филмског фестивала "Црне ноћи" у Талину, једне од престижнијих фестивалских смотри средње категорије у Европи. То је показатељ да се српски филм добро развија и да показује потенцијал да у наредним годинама изнедри дела која ће освајати главне награде на фестивалима А категорије у свету – у Венецији, Кану, Берлину, Москви и Бусану. Дакле, баш као што је то 2021. године успео Стефан Арсенијевић који је за филм "Страхиња Бановић" награђен "Кристалним глобусом" за најбољи филм на фестивалу у Карловим Варима.

Фокус естонског фестивала на Србију, у филмским круговима значи и додатни подстицај да се обрати пажња на овдашњу актуелну продукцију као и на могућност умрежавања српских са продуцентима из других земаља кроз копродукције које су неминовност у данашњим кинематографским приликама. 

Уз пресек новије продукције, фестивал у Талину избором филмова из нашег "црног таласа" у посебној селекцији указује и на тај врло потентан период у српској односно југословенској кинематографији и подсећа на дела Душана Макавејева, Александар Саше Петровића, Живојина Павловића и Пурише Ђорђевића.

Фестивал "Црне ноћи" приказује до 19. новембра више од 500 играних и документарних филмова, међу којима је и 12 из Србије. На отварању фестивала приказани су "Чувари формуле" Драгана Бјелогрлића, о акциденту у Винчи а светску премијеру у Талину наредних дана имаће "Сунце мамино" Косте Ђорђевића. У програм фестивала су увршћени: "Lost Country" Владимира Перишића, који је премијерно приказан на фестивалу Кану, "Радничка класа иде у пакао" Младена Ђорђевића, чија је светска премијера одржана у Торонту, као и најновији српски биоскопски хит "Хероји Халијарда" Радоша Бајића.

Покретачки мотив за фокус на Србију и партнере - Црне Гору, Хрватску, Северну Македонију и Словенију, јесте и чињеница да су током протеклих година филмски центри и агенције тих земаља радили на хармонизацији правила и сарадње, календара и критеријума за додељивање средстава кроз финансијску подршку мањинским копродукцијама на конкурсима које спроводе.

Посебан програмски сегмент фестивала у Талину чине филмови "црног таласа", од којих је шест из Србије: "Вране" чувеног ауторског тандема Љубиша Козомара и Гордан Михић, "Човек није тица" и "Невиност без заштите" Душана Макавејева, "Двоје" Александра Саше Петровића, "Девојка" Пурише Ђорђевића, са Миленом Дравић у главној улози, и "Кад будем мртав и бео" Живојина Павловића, у којем је Драган Николић тумачио главној јунака.

image