Култура

Тријумф у Ужицу: "Едип" ЈДП-а најбоља представа фестивала "Без превода" (ВИДЕО)

Комаду који је режирао гост из Словеније Вито Тауфер припала су и признања за најбољег глумца и костим, а одлука жирија поклопила се с оценом публике
Тријумф у Ужицу: "Едип" ЈДП-а најбоља представа фестивала "Без превода" (ВИДЕО)© Небојша Бабић/ЈДП

Награда Ардалион за најбољу представу 28. Југословенског позоришног фестивала "Без превода" у Ужицу додељена је представи "Едип" Југословенског драмског позоришта за "особено тумачење класике на савремен начин", саопштио је жири на чијем челу је био сценограф, костимограф и професор Миодраг Табачки.

Софоклову трагедију је поставио словеначки редитељ Вито Тауфер, док насловну улогу тумачи Милан Марић, коме је припао Ардалион за најбољу мушку улогу.

"Марић је промишљено, али еруптивно тумачио антички лик повезујући га са савременошћу у којој живимо, показујући да се људи и времена не мењају", наведено је у образложењу жирија.

Награђена је и Марија Марковић Милојев за костиме у "Едипу" и "Очевима и оцима" (Народно позориште Београд).

И публика је сматрала да је "Едип" најбоља представа – оценила ју је високо 4,8.

Иначе, ЈДП је најуспешнији театар на овом фестивалу – до ове године извео је 29 представа и освојио 54 Ардалиона.

Најбољу режију "прецизну и особену у контексту тумачења савременог романа преведеног на драмски језик са посебном посвећеношћу ликовима преломне историјске епохе" потписао је Вељко Мићуновић – Ардалион му је припао за поставку "Очева и оца" Народног позоришта из Београда.

"Глумачки" Ардалиони припали су глумцима представе "Очеви и оци" Вањи Ејдус за најбољу женску улогу; Сени Ђоровић за најбољу епизоду; Александру Вучковићу за најбољег младог глумца, а он је добио и Награду "Политике" – "Авдо Мујчиновић".

Ардалион за сценографију отишао је Иванки Вани Прелевић ("Неспоразум" Црногорског народног позоришта из Подгорице), а специјални Ардалион ансамблу представе "Наш разред" Градског драмског казалишта Гавела из Загреба.

"Фестивал је био веома успешан, представе су биле другачије, занимљиве, иновативне, из различитих крајева, али једнако интригантне за све нас", закључио је Миодраг Табачки.

image