Култура

Руска пијанисткиња Марина Худих 25. новембра у новосадској Синагоги

Уметница, која иначе гаји афинитет према савременој музици, у свом пројекту спаја музику Арва Перта, Џона Адамса и Ђерђа Лигетија
Руска пијанисткиња Марина Худих 25. новембра у новосадској Синагогиwww.globallookpress.com © Stefan Jaitner

Руска пијанисткиња Марина Худих одржаће концерт 25. новембра (20 ч) у новосадској Синагоги, у оквиру свог пројекта "Trivium. Trilogia. Musica Ricerata", најавили су организатори.

Худихова ради серију концерата, с елементима хепенинга и перформанса, који се одвијају на три различите локације; после наступа у свечаној сали Коларчеве задужбине у Београду други део приче се наставља у простору Синагоге.

Како је најављено, интердисциплинарни и интерактиван пројекат Худихове је "посебан музички доживљај на раскрсници концерта, перформанса и медитације", где се спаја музика Арва Перта, Џона Адамса и Ђерђа Лигетија, и формира се својеврсна музичка слагалица којом се истражује тема тражења и проналажења среће и мира.

"Сала ће бити испуњена вибрацијама клавира, али и виолончела и гласова, стварајући посебну звучну скулптуру у интимном простору новосадске Синагоге", каже се у саопштењу.

Марина Худих иначе гаји афинитет према савременој музици и претежно изводи дела савремених аутора, али с подједнаком убедљивошћу и вештином свира дела највећих класика музичке историје, а све то захваљујући изузетном таленту и виртуозитету, те широком образовању које је стекла у Русији и Европи.

image