Спектакуларни почетак турнеје Београдске филхармоније у Кини

Након завршетка програма публика је била на ногама и толико аплаудирала и скандирала, да је Београдска филхармонија извела чак три биса

Гала концертом у Сијану вечерас је отпочела кинеска турнеја Београдске филхармоније поводом стогодишњице оркестра, којим је свечано отворена велелепна дворана Центра за културу и уметност "Појас и пут".

Како се наводи у саопштењу Београдске филхармоније, одушевљена публика је стајаћим овацијама поздравила извођаче и диригента Немеа Јарвија после спектакуларног извођења Бетовена и Берлиоза.

Београдској филхармонији је указана велика част да се упише у историју града Сијана као први оркестар чија се музика чула у дворани овог импресивног културног здања.

Под палицом легендарног диригента, Немеа Јарвија, оркестар је извео Бетовенову Симфонију број 7 и Берлиозову "Фантастичну симфонију".

Након завршетка програма публика је била на ногама и толико аплаудирала и скандирала, да је Београдска филхармонија извела чак три биса, наводи се у саопштењу.

Српски оркестар је указао поштовање домаћинима извођењем познате кинеске нумере "Моја домовина" што је изазвало готово навијачку еуфорију код публике.

Исто одушевљење је пратило "Грлицу" Стевана Христића, коју су поносни филхармоничари одсвирали у част оснивачу Стевану Христићу, славећи свој стогодишњи јубилеј и на међународној сцени.

Слављеничка Сибелијусова композиција "Анданте фестиво" је управо у таквом расположењу заокружила овај важан концертни догађај.

Филхармонија ће наступати у Вејфангу, Пекингу и Шангају с маестром Немеом Јарвијем, који је већ дириговао БФ 1967, 1969 и 1973. године.

"Веома се радујем поновном сусрету с вашим оркестром и то након 50 година! Памтим наступе у Београду и срећан сам што имамо поново прилику да се видимо у овој посебној прилици", рекао је на почетку пробе Јарви, којег је за кинеску турнеју препоручио Зубин Мехта који је од исте одустао због здравствених разлога.