Култура

Громки глас са Косова поново у Русији: Павлина пева за подршку руској историји и култури (ВИДЕО)

Mлада певачица из Ораховца, са Косова и Метохије, имаће прилику у наредних десет дана да се представи у оквиру концертних програма фестивала "Од овог не одступамо", на којима ће учествовати солисти из 15 земаља
Громки глас са Косова поново у Русији: Павлина пева за подршку руској историји и култури (ВИДЕО)© ATA Images

Павлина Радовановић, тринаестогодишња девојчица из Ораховца са Косова и Метохије, која је својим гласом и песмама опчинила бројне слушаоце широм светa, борави ових дана у Русији. То је њена трећа посета Руској Федерацији, организована на иницијативу Руског дома у Београду.

Како су навели у Руском дому, Павлину очекује низ активности, а главни разлог њеног боравка у Русију је учешће на Међународном фестивалу за подршку руској историји и култури "Од овог не одступамо" ("На том стоим"), који ће бити одржан у Пскову.

Павлину су данас у Москви дочекали представници организационог комитета фестивала, а већ сутра почиње званични програм њене посете.

Свечано отварање фестивала планирано је за 18. новембар у Псковској филхармонији, највећој концертној дворани у граду. Павлина ће имати прилике да се у неколико наврата представи у оквиру концертних програма, на којима ће учествовати солисти из 15 земаља света, као и многи други учесници.

Осим наступа на фестивалу, Павлину очекују бројне активности: учешће на радионици врсних вокалних уметника, посета културним и духовним знаменитостима града, у које је уврштен и његов најважнији духовни центар – Псковско-печерски манастир.

Домаћа и страна штампа описује Павлину као "чудо од детета", "девојчицу анђеоског гласа" и као "громки глас са Косова" који шири истину о животу Срба у Ораховцу и осталим енклавама на Косову и Метохији.

Павлина је интерпретатор косовских и народних песама. На иницијативу и у организацији Руског дома, са само 12 година, одржала је свој први солистички концерт у Београду. Кроз свој рад прикупља новац за Косово и Метохију и за светиње које се тамо налазе.

За свој рад има благослов владике рашко-призренског Теодосија.

image