Култура

Косово и Метохија филмски фестивал у Грачаници: Биоскоп за сву децу Космета

Фестивал прогласио отвореним глумац Милан Васић који је указао на важност постојања макар покретног биоскопа где ће сви клинци и клинцезе из свих крајева Косова и Метохије видети шта су покретне слике
Косово и Метохија филмски фестивал у Грачаници: Биоскоп за сву децу Космета© КМФФ

Приказивањем филма "Што се боре мисли моје" Милорада Милинковића, српског кандидата за Оскара, у Грачаници је отворен Девети међународни филмски фестивал "Косово и Метохија". Током три фестивалска дана на програму је девет филмова, а публика може да погледа најзначајнија домаћа и регионална остварења.

У програму фестивала је и филм "Хероји Халијарда", а глумац Милан Васић, који игра у том филму Радоша Бајића, истакао је да му је велика част што је прогласио фестивал отвореним.

"Организовање оваквих фестивала је добро за цео народ на Косову и Метохији, али издвајам децу на Космету, јер они одрастају ту где одрастају. Ми смо ти који треба да их усмеравамо ка правим вредностима. Раније није било биоскопа, али и сада је питање где има биоскопа на Косову и Метохији. Драго ми је да сада постоји тај покретни биоскоп где ће сва деца из свих крајева, видети шта је биоскоп. Као што смо ми раније играли представе по селима, где смо чули да је први пут у животу позориште дошло код њих. Радујем се и верујем да ће бити још пуно оваквих фестивала", казао је Васић.

Продуцент филма "Што се боре мисли моје" и директор фестивала Мирослав Могоровић истиче да ће публика током фестивала моћи да погледа добар пресек одличне године у кинематографији.

"Када смо почињали желели смо да фестивал постане традиционалан, што је жеља свих људи који се баве културом, али је то у исто време и стрепња. Јако сам срећан што смо у прилици да се окупимо у Дому културе 'Грачаница' и да девети пут прикажемо најновије европске и домаће филмове публици са Косова и Метохије, а то је и била идеја. Када смо почињали нису постојали биоскопи, ми смо доносили опрему, и по први пут приказивали филмове у обновљеним биоскопима. Сада смо већ срећни што можемо да прикажемо најрецентније европске и домаће филмове", рекао је Могоровић.

На програму фестивала у Грачаници су и српски играни филмови "Овуда ће проћи пут", "Да ли сте видели ову жену?", "3211" и "Чувари формуле".

Фестивал организује Дом културе "Грачаница", под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

image