Култура

Боро Драшковић лауреат награде "Поглед у свет": Нешто важно данас се мења у свету

Доајен филмске режије, некадашњи професор на Академији уметности у Новом Саду, образовао je многе данас успешне редитеље, a његов опус представља фасцинантан уметнички увид у феномен насиља
Боро Драшковић лауреат награде "Поглед у свет": Нешто важно данас се мења у свету© FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Филмски и позоришни редитељ Боро Драшковић је овогодишњи добитник награде "Поглед у свет: Војислав Вучинић", за животно дело и целокупан допринос филмској уметности, којa му je уручена 25. новембра на Фестивалу ауторског филма (ФАФ) у МТС дворани у Београду.

Чувени аутор је примио награду на 29. ФАФ-у уз емотиван говор са свог седишта, из публике а не на позорници, будући да се неко време тешко креће.

"Да знате, ја сам неко време болестан, али морао сам доћи да вам се захвалим на овој части. Ако се расплачем, знајте, то нисам ја, то је болест. За мене је фестивал храм филма. Филмови могу да вас расплачу и усреће. То и јесте завет фестивала", рекао је Боро Драшковић (88) током обраћања.

Поводом доделе награде српском и југословенском редитељу филмова и позоришних представа, у програму "Специјалне пројекције" ФАФ-а у Југословенској кинотеци приказује се архивска копија његовог филма "Хороскоп" (1969).

Призори из тог филма постали су један од иконичких знакова југословенског црног таласа, док укупан Драшковићев опус представља фасцинантан уметнички увид у феномен насиља, који, како сматра аутор, "наше друштво још не успева да схвати, нити да на њега нађе одговор".

"Филм би требало да увек буде питање катарзе. Виђао сам на многим мојим путовањима, како људи улазе у цркве, храмове, и онда излазе из њих пуни катарзе. То је основна ситуација кроз коју пролазимо, увек тежимо катарзи, а тако и на филму. Видимо толико насиља које се дешава у свету, али има наде и за супротно, да се то заустави", указао је Драшковић.

Доајен филмске режије, некадашњи професор режије на Академији уметности у Новом Саду, који је образовао многе данас успешне редитеље, осврнуо се на своје филмове "Вуковар једна прича" (1994) и споменути "Хороскоп", и приметио да се нешто важно данас мења у свету и да не треба нико никога да пита које је вере.

"Данас је све мање мира и толеранције на све четири стране света, а моји филмови су добијали награду управо за мир и толеранцију. Конкретно, баш у Јерусалиму", нагласио је Боро Драшковић.

image