Кустурица за РТ: Русија да снима биографске филмове руских великана, без имитације Запада

До сада није било филмова о Рахмањинову или Шестаковичу, затим о Распућину, Астафјеву... Имате сјајне мотиве који се могу искористити за снимање филмова, јер је ваша литература веома савремена, каже филмски редитељ

Колонијална политика је увек била иста као и шведски сто. Особа која једе, сваки пут пита себе да ли могу да поједем више. Тако су радили и у историји, и када су пре 20 година рекли да ће бити културолошке разлике, да ће бити све у реду, ми смо добили сексуалну разлику, каже филмски редитељ Емир Кустурица за РТ, одговарајући на питање када ће престати напади на руску културу и историју.

"Дакле, када раде на филму који може да добије Оскара, тамо морају да буду хомосексуалаци, хетеросексуалаци, лезбејке, трансродне особе и други. Трагедија је у томе што екипа која ради на филму, тамо мора да постоји сексуална разлика. Мислим да треба да престанемо да имитирамо", истакао је Кустурица.

Морамо да престанемо да их имитирамо, треба да се снимају биографски филмови руских композитора, указао је Кустурица, који учествује на 9. Петербуршком међународном културном форуму.

"До сада није било филмова о Рахмањинову или Шестаковичу. Имате писце попут Распућина, Астафјева, много познатих и непознатих. Имате сјајне мотиве који се могу искористити за снимање филмова, као и у култури. Ваша литература је веома савремена", поручио је филмски редитељ.