Култура

Борису Исаковићу награда "Добричин прстен"

Награду му је уручио претходни добитник овог признања глумац Петар Божовић
Борису Исаковићу награда "Добричин прстен"© Antonio Ahel/ATAImages

Награда "Добричин прстен" Удружења драмских уметника Србије за животно дело уручена је Борису Исаковићу на свечаној додели одржаној на великој сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта у Београду.

Драмски уметник и педагог Борис Исаковић је 35. лауреат овог угледног и највишег сталешког признања за глуму, које носи име по чувеном глумцу Добрици Милутиновићу (1880-1956).

Награду му је уручио претходни добитник овог признања глумац Петар Божовић.

Исаковић се захвалио многима за ову награду и истакао да има осећај да је награда "Добричин прстен" пут да би се "славило позориште и да би се сачувале његове вредности и квалитет у једном изнимно важном и значајном континуитету".

"Ја сам позоришту увек служио и наравно да ћу му и даље служити, и примам огромну част на овај начин. У времену давном између мере давања и примања, стајао је знак једнакости. Глумачка професија и педагошки рад су ме томе научили, што сматрам и суштину овог нашег позива. У томе ме колегинице и колеге увек недвосмислено уверавају. Зато је овај тренутак на радост свих нас и треба да прати одговорност према себи и другом човеку. Радост данас не би била таква и оволика да није подељена између свих нас који чинимо ову професију глуме", нагласио је Исаковић.

Глумац је навео да је у овом тренутку када се слави глума као уметност, "једино истински важно да у заиста хаотичном и збуњујућем времену, када читав свет пролази кроз кризу етичности, сви смогнемо заједно снаге да надјемо довољно мира, преданости, да тај наш простор креативности, игре, племенитости и духа одржимо чистим и светлим".

"Многи пре нас су тако бринули о позоришту, морамо и ми сада, као и они који долазе", закључио је Борис Исаковић а онда су на сцену изашли сви његови студенти које је он подучавао као професор глуме на Академији уметности у Новом Саду, шест генерација његових млађих колега. 

Награда се састоји од златне копије прстена Добрице Милутиновића и од уникатне осликане дипломе на пергаменту.

У конкуренцији за Награду "Добричин прстен" било је девет истакнутих глумица и глумаца, а седмочлани стручни Жири одлуку је донео 16. децембра 2022. године, тајним гласањем и то већином гласова.

"Борис Исаковић је глумац око кога се улоге отимају, он је сам читав глумачки ансамбл. Замишљам тако да Борис на сцени игра сам све могуће улоге у некој представи, у својој врхунској глуми, био би то један експеримент, а тек какав би тријумф био", истакла је председница жирија Вида Огњеновић.

image