Култура

Најлепша љубавна песма: Милици Шпадијер награда "Ленкин прстен"

У конкуренцији су биле песме љубавне тематике, објављене у периодици, односно у посебним књигама, од новембра 2022. до новембра 2023. године
Најлепша љубавна песма: Милици Шпадијер награда "Ленкин прстен"© Приватни албум

Награду "Ленкин прстен" за најбољу љубавну песму 2023. године добила је песма "Љубав" Милице Шпадијер, песникиње из Београда.

Жири у саставу др Зоран Ђерић, председник, и др Драгана В. Тодоресков и Биљана Пушкар, чланови, одлуку је донео једногласно.

Према пропозицијама, у конкуренцији су биле песме љубавне тематике, које су објављене у периодици, односно у посебним књигама, између два додељивања награда, од новембра 2022. до новембра 2023. године.

Награђена песма објављена је у Летопису Матице српске (Нови Сад) у октобру 2023. године

Милица Шпадијер рођена је 1989. у Београду. Основне и мастер студије завршила је на Kатедри за класичне науке Филозофског факултета у Београду (смер класични језици), усавршавала се на Кингс колеџу у Лондону, на Националном универзитету у Атини, као и на Универзитету у Оксфорду. Као стипендиста владе Републике Грчке провела је годину дана на Универзитету у Јањини. Докторске студије похађала је на Факултету драмских уметности у Београду.

Члан је Удружења новинара Србије и тренутно уређује часопис "Мали Политикин Забавник".

До сада је објавила збирке поезије "Шар-планина" и "Ново гробље". Лауреат је награде "Млади Дис" за 2019. годину, а са својим збиркама ушла је и у ужи избор за награде "Бранко Миљковић, "Мика Антић", "Ђура Јакшић" и "Јефимијин вез".

Поезију, прозу и преводе објављивала је у часописима Летопис Матице српске, Повеља, Кораци, Књижевне новине, Српски књижевни магазин, Буктиња и другим.

Са грчког је превела роман "Касандра и вук" Маргарите Карапану, песничку збирку "Афродита у плавом" Петроса Стефанеаса, као и избор из поезије Томаса Цалапатиса "Ово место".

ЉУБАВ

Дошао си ми млад
И дошао си ми стар
Дошао си ми бор
И дошао си ми сад

Дошао си ми перје
И дошао си ми глад
Дошао си ми сенка
И дошао си ми хлад

Ако ме видите нову
Ако ме буде стазом
Ако ме прегази воз
Ако ме стигне надом

Нека ме покрије плес
И нека ме поједе раж
Нека ме умије мир
И нека ме сачува глас

image