Култура

Премијера представе "Мама" у Атељеу 212: Психолошки трилер о мајчинству

Шта значи бити добра мајка, да ли је осећање за бригу о детету унапред предодређено и да ли узнемирена мајка може да смири уплакано дете - питања су којима се бави комад награђиване британске ауторке
Премијера представе "Мама" у Атељеу 212: Психолошки трилер о мајчинству© Бошко Ђорђевић, Атеље 212

Представа "Мама" Британке Морган Лојд Малколм, у режији Небојше Брадића, премијерно ће бити изведена 16. децембра на сцени "Петар Краљ" у Атељеу 212.

"У овом дрском, снажном и напетом комаду, ауторка анализира појам мајчинства и питање потенцијалне неадекватности у улози за коју смо научени да треба да буде природна", саопштило је позориште.

Како је наведено, протагонисткиња је несавршена и изнемогла мајка, која услед сопствене истрошености и неразрешених трауматских догађаја из прошлости не успева да препозна и умири потребе свог детета.

Након неочекиваног позива који прекида Нинино слободно вече, вече у којем се први пут одвојила од свог тромесечног сина, текст оштро заокреће у узбудљиви психолошки трилер, у коме се неиспаваност једне мајке претапа у кошмарну ситуацију и вртлог преиспитивања исправности одлука и тражења кривца.

"То је интензивни ролеркостер за сваког ко је родитељ, или има родитеље, или ће постати родитељ. Нина је млада жена која се одлучила да уђе у нову животну фазу и постане мајка. Иза ње је процес одрастања без обавеза, испред је живот у којем она више не одлучује само о себи", констатовао је редитељ Брадић.

У представи играју Тамара Драгичевић, Јелена Ступљанин и Јасмина Аврамовић, комад је превео Ђорђе Кривокапић, костим је осмислила Марина Меденица, за сценографију је била задужена Марија Јевтић, док је музику компоновала Александра Вребалов.

image