Култура

Oмаж руском писцу Чехову: Премијера представе "Вања, Соња, Маша и остали" у Атељеу 212

Према садржају, заплету и ликовима, драма представља мешавину више Чеховљевих дела - "Ујка Вања", "Три сестре", "Вишњик" и "Галеб"
Oмаж руском писцу Чехову: Премијера представе "Вања, Соња, Маша и остали" у Атељеу 212© FOTO TANJUG / JADRANKA ILIĆ

Премијера представе "Вања, Соња, Маша и остали" америчког писца Кристофера Дјуранга, у режији Ксеније Крнајски, одржана је на великој сцени "Мира Траиловић" Атељеа 212 у Београду.

Ова драма је написана као омаж руском књижевнику и драмском писцу Антону Павловичу Чехову. Комад у преводу Марије Спајић, према свом садржају, заплету и ликовима, представља мешавину више Чеховљевих дела - "Ујка Вања", "Три сестре", "Вишњик" и "Галеб".

У представи играју Горан Јевтић, Милица Михајловић, Катарина Марковић, Ђорђе Кадијевић, Наталија Степановић и Исидора Минић.

Вања (Горан Јевтић) и његова усвојена сестра Соња (Милица Михајловић) живе мирним и повученим животом у кући на обали језера и донекле испуњавају судбину Чеховљевих ликова чија имена носе. Живот им пролази успорено, они су се препустили колотечини и као да су изгубили сваку наду да ће им бити боље. Соња је посебно несрећна, јер се није удавала, пати збoг живота уседелице, сања о правој љубави и љубоморна је опсесивно на сестру Машу, која има гламурозну каријеру. Са друге стране, Вања је лик који не зна шта жели од живота, није срећан ни несрећан, преиспитује своја хтења и истражује свој идентитет.

Њихов троми и једнолични живот у кући прекида изненада посета сестре Маше (Катарина Марковић), успешне глумице светског гласа, и њеног млађег момка Жаоке (Ђорђе Кадијевић). У галерији ликова је и комична кућна помоћница Касандра (Исидора Минић), која можда има пророчке моћи, како јој име каже, и млада девојка из комшилука Нина (Наталија Степановић), која жели да постане глумица.

Ауторску екипу нове представе Атеље 212 чине још драматург Јелена Мијовић, сценограф и костимограф Селена Об и композитор Ана Ђорђевић, док сценски покрет потписује Игор Гекса.

image