Култура

Захарова: Београђани, идите у Музеј књиге и путовања, посетите изложбу о руским регионима

Портпаролка руског Министарства спољних послова се нада да ће поставка у главном граду Србије још више да зближи братске народе
Захарова: Београђани, идите у Музеј књиге и путовања, посетите изложбу о руским регионима© Tanjug/FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

У Србији је 28. децембра покренут пројекат посвећен руским регионима, Београђани у музеју књиге и путовања "Адлигат" могу да се упознају са јединственим културним и природним одликама Руске Федерације, поручила портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на данашњем брифингу.

У музеју је одржана свечаност на којој је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко поклонио музеју предмете из 45 конститутивних ентитета Руске Федерације, навела је Захарова.

Директор Музеја Виктор Лазић, познати путник и колекционар представља девету генерацију српске породице која више од два века сакупља ретке књиге и друге предмете везане за културе различитих земаља, навела је Захарова.

После дугог путовања по Русији, дошао је на идеју да у музеју "Адлигат" направи посебан изложбени простор посвећен руским регионима, додала је.

Како би попунио фонд лично прикупљених експоната, Виктор Лазић се за помоћ обратио Амбасади Русије у Београду, наводи она.

"Тако су, захваљујући помоћи руског Министарства спољних послова, у Србију дошле књиге и експонати народних заната који преносе колорит, историју и географију руских крајева одакле потичу", рекла је Захарова.

"Надамо се да ће ова изложба у будућности бити допуњена новим предметима и да ће наше братске народе још више зближити", закључила је.

image