Србија и Балкан

Патријарх и Боцан-Харченко наградили вишедетне породице, лауреат и колумниста РТ Балкан (ФОТО/ВИДЕО)

Руски дом вечерас је био место окупљања представника Српске православне цркве и руских званичника, који су вишедетне српске и руске породице наградили посебном медаљом
Патријарх и Боцан-Харченко наградили вишедетне породице, лауреат и колумниста РТ Балкан (ФОТО/ВИДЕО)© Мина Миланко/РТ Балкан

Дванаест породица из Србије, Републике Српске и Црне Горе, као и чланови руске дијаспоре који живе на овим просторима, данас је добило медаљу За љубав и верност Фондације социјалних и културних иницијатива Руске Федерације.

Свечаном догађају који је одржан у Руском дому у Београду присуствовали су патријарх српски Порфирије, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко са супругом, владика рашко-призренски Теодосије, старешина подворја Руске православне цркве у Србији отац Виталије Тарасјев, директор Руског дома у Србији Јевгениј Баранов и други представници СПЦ. 

Међу награђенима су Даница Црногорчевић, млада интерпретаторка духовне и етно музике из Црне Горе, почасни конзул Руске Федерације у Црној Гори Боро Ђукић, руски дипломата из амбасаде у Београду Алексеј Иваненко са породицом, породица Радовановић из Ораховца, чији је члан и талентована Павлина Радовановић, и свештеник, професор на Православном богословском факултету у Фочи и колумниста РТ Балкан Дарко Ђого.

Лауреати медаља За љубав и верност су породице са више деце и брачни парови, који живе у складу са традиционалним породичним вредностима. Иницијатива је покренута у Русији, али је настављена и у Србији, у сарадњи са Руским домом и уз подршку Руске православне цркве, будући да се ради о два братска народа, које повезују јаке културно-духовне везе. 

"Реч Христова је за нас трајна, боље рећи вечна, и у том смислу увек актуелна и увек за нас надахњујућа. И та реч јасно говори да је породица црква у малом. Породица је црква и у најужем смислу те речи, када се ради о породици као заједници мушкарца и жене, и породу, ако је то воља Божија, али и када се ради о цркви као заједници свих оних који верују у Христа, односно, у реч његову. Хвала Богу постоје породице које су црква. Постоје примери оних људи који се труде да посведоче ту истину да је породица као заједница мушкарца и жене израз воље Божије. И ти исти људи, као и црква у принципу, ни на који начин немају осећај презира, одбацивања, мржње према другима који другачије мисле, хоће и живе", рекао је патријарх Порфирије.

Он је поручио да је СПЦ, у сарадњи са руском страном, такође, уручила значајне стипендије средњошколцима и студентима, који долазе из породица, које имају четворо и више деце. То је учињено због тога што су њихови родитељи, како каже, показали поверење у Бога, будући да су се на већи број деце одлучили у време када је комфор на првом месту.

"Ове породице нису калкулисале на тему броја чланова породице, него су то препустиле Богу", истакао је српски патријарх. 

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко подсетио је да ће следећа година, по наредби председника Русије Владимира Путина, у Русији бити проглашена за годину породице. 

"Јачање породице је једна од најважнијих ставки у оквиру јачања суверенитета и националних вредности руског народа, а тако је и у Србији", рекао је амбасадор. Такође, он је кратко прокоментарисао и протесте, који се последњих дана одржавају у Београду, оценивши да се ради о акцијама којим се "поткопава држава". 

Окупљенима се обратила и млада Павлина, која је добила поклон. 

Павлини је данас уручена копија ретке иконе са Образом Господа Исуса Христа, што је поклон министарке културе Русије Олге Љубимове и Митрополита симферопољског и кримског Тихона (Шевкунова). Она ју је затим предала владики рашко-призренском Теодосију као дар Цркви Успења Пресвете Богородице у њеном родном месту Ораховцу, након чега је запевала и одушевила окупљене. 

Окупљенима се обратио један од лауреата медаље, почасни конзул Руске Федерације у Црној Гори Боро Ђукић, иначе, отац шесторо деце.

Испред породице Црногорчевић говорио је муж познате Данице, ђакон СПЦ Иван Црногорчевић. Њихова песма "Весели се српски роде" постала је један од симбола одбране српских и православних светиња, и песма коју воли велики број Срба свуда у свету.

Породица Црногорчевић присуствовала је догађају у пуном саставу, заједно са четворо деце.

Након доделе медаља, директор Руског дома поклонио је српском патријарху слику. У питању је рад руског уметника Анатолија Ивакина, који годинама живи и ствара у Београду.

Вече је затим настављено у пратњи музике и уз вечеру, након чега је почела и пројекција најновијег остварења руске кинематографије, играног дугометражног филма "По штукином наређењу" Александра Војтинског. Филм је поклон Руског дома српској публици поводом предстојећих празника, а представља адаптацију истоимене руске бајке.

image