Култура

Премијера представе "Пријатељи" по чувеном ситкому – 16. фебруара у "Мтс дворани"

Представу је режирала Наташа Радуловић према адаптацији текста Нине Џувер
Премијера представе "Пријатељи" по чувеном ситкому – 16. фебруара у "Мтс дворани"© Tanjug/RADE PRELIĆ

Премијера представе "Пријатељи", према америчкој ТВ серији истог назива, биће одржана 16. фебруара у "Мтс дворани", данас је званично најавила ауторска и глумачка екипа.

На сусрету са новинарима било је речи о самој идеји настанка овог позоришног комада базираног на једном од најпопуларнијих ситкома свих времена, који се емитовао десет сезона од 1994. до 2004. на ТВ станици Ен-Би-Си.

Чувену шесторку "Пријатеља" глумили су: Метју Пери, Мет Ле Бланк, Дејвид Швимер, Кортни Кокс, Џенифер Анистон и Лиза Кудроу.

Представу је режирала Наташа Радуловић према адаптацији текста Нине Џувер.

Улоге у домаћој варијанти "Пријатеља" тумаче: Марија Бергам (Фиби), Раде Ћосић (Џои), Матеа Милосављевић (Рејчел), Милица Стефановић (Моника), Маја Чампар (Џенис и остале женске улоге), Огњен Никола Радуловић (Рос), Арсеније Тубић (Чендлер), Бранислав Томашевић (Гантер и остале мушке улоге).

Продуцент представе Борис Мишковић рекао је да би волео да је он дошао на идеју да се реализује комад на основу те популарне серије као комедије ситуације, али да је идеју имао глумац Раде Ћосић.

Мишковић је ту идеју препознао као добру и квалитетну и упустио се у овај подухват, те су смислили пун назив "Пријатељи – пародија о пријатељству".

Када је најављен рад на представи, неки други глумци су кренули у процес, па је дошло до враћања улога и замена са новим колегама, а прва редитељка је била Исидора Гонцић, да би онда у причу уместо ње дошла Наташа Радуловић.

Ипак, идејни творац Раде Ћосић, који игра лик Џоија, рекао је да одустајање не постоји у његовом речнику и сада су на месец дана од премијере.

Он је открио да му је идеја дошла на пролеће прошле године, када је размишљао да уради неку врсту праизведбе, односно да буде први у нечему што неко пре њега се није сетио да постигне.

"Тако сам се одлучио да ту популарну серију пребацимо на позоришну сцену, и увек ме вуче као глумца да пробам нешто ново. Нашли смо рецепт за неке могућности око овог пројекта. Видео сам да комад 'Пријатељи' већ раде у Америци и контактирао сам продуцента. Међутим, како он даље није био нимало фер, искључили смо га из целе приче и даље смо успели све сами да постигнемо", нагласио је Раде Ћосић, познат као продуцент и главни глумац филмова "Афтерпарти" и "Екипа", ускоро га чека и премијера филма "Ко жив ко мртав" у његовој режији.

Драматуршкиња Нина Џувер је писала адаптацију текста према ауторима серије Дејвида Крејна и Марте Кауфман, који су били и извршни продуценти серије од преко 220 епизода.

Нина Џувер је навела да су се држали оригинала, поставке ликова и садржаја из серије, али да су сачували основни дух серије, што им је било важно.

Она је додала да се у позоришној верзији налазе увелико познате ситуације за све љубитеље ситкома, али да могу пратити и они који не познају довољно феномен "Пријатеља".

Редитељка Наташа Радуловић први пут режира ову врсту пројекта, комедију у оквиру комерцијалног булеварског позоришта, и навела је да јој је избор глумаца био доста тежак.

"Било је потребно оправдати очекивања великог броја публике која воли серију, самим тим да се пронађу они глумци који осећају те карактере. Физички изглед није био важан и пресудан, да наши глумци личе на оригиналне. Желела сам даровите глумце који ће направити добру и надам се важну представу", поручила је Радуловић.

Глумица Марија Бергам у улози Фиби је нагласила да је представа "Пријатељи" прави пионирски подухват за све, од "Мтс дворане" до њих као глумаца, посебно ње која није до сада играла у комедији.

"На студијама сам веома волела да играм у комедијама, и била сам у томе успешна, надам се да ћу то сада и оправдати. У каријери нисам имала прилике да до сада играм комедије, нису ми нудили, а то ми је омиљени жанр", оценила је Марија Бергам.

Она је похвалила текст да је фантастичан, изузетан, да је главна чар у оригиналу, те да је Џувер у адаптацији сачувала атмосферу и дух тих јако добро смишљених ликова и одличних дијалога, и чини јој се да публика и неће много осетити разлику што на сцени не гледа оригиналне глумце.

Глумица Матеа Милосављевић тумачи јунакињу Рејчел, и кратко је поручила да је "најбоље да не очекујемо много од овог пројекта и да се онда на премијери изненадимо", и да глумци поседују енергију, хумор, тако да се нада да ће публика са њима уживати.

Арсеније Тубић, игра лик Чендлера, којег је глумио нажалост недавно преминули Метју Пери.

Тубић је открио да су у глумачкој екипи током процеса спремања представе, постали пријатељи и ван сцене, приватно, не само као колеге, те да често изађу на клизање или у кафић, што им веома значи да остваре тако близак однос.

image