Култура

Предавање "Путевима Светог Саве у Русију" у Руском дому

Предавање обрађује тему најранијих српско-руских културолошких, историјских и духовних веза које сежу у доба Светог Саве, а биће изнете и важне историјске чињенице како су Савини потомци неговали и развијали везе са Русијом
Предавање "Путевима Светог Саве у Русију" у Руском дому© Руски дом у Београду

Поводом обележавања Савиндана, Савез за српско-руски друштвени дијалог "КОС" и Руски Дом одржаће предавање "Путевима Светог Саве у Русију" у Галерији Руског дома у петак, 26. јануара, са почетком у 19 часова. 

Предавање обрађује тему најранијих српско-руских културолошких, историјских и духовних веза које сежу у доба Светог Саве, а предавач ће бити професор руског језика Ксенија Радојчић. 

У центру пажње биће Номоканон или Крмчија Светога Саве, чије се Московско синодално издање из 1787. чува у библиотечком фонду Руског дома, а у коме се на посебан начин преплиће неколико линија српско-руских веза.

Посетиоци ће чути не само о историјском и духовном значају Светог Саве, већ ће бити објашњено и како је он утицао на остали словенски свет, пре свега на Русију.

Биће изнете и важне историјске чињенице како су Савини потомци неговали и развијали везе са Русијом.

Предавање ће улепшати културно-уметничким програм, на коме ће наступити Хор Осме београдске гимназије, КУД "Радинац", трио "Вечност", Јање Бојовић и Софије Кулишова, које ће читати изабране стихове.

image