Магазин

Оно што је Свети Сава за Србе, то је за Русе Свети Сергеј Радоњешки

Оснивач монаштва у Русији, светитељ који је измирио и ујединио руске кнезове, данас прославља Српска православна црква. Често се за њега каже да је игуман земље Руске
Оно што је Свети Сава за Србе, то је за Русе Свети Сергеј Радоњешки© Sergey Metelitsa/Global Look Press

Оно што је Свети Сава за Србе, то је за Русе Свети Сергеј Радоњешки, којег данас прославља Српска православна црква, односно пренос његових моштију.

Свети Сергеј успео је да измири и уједини руске кнезове, а сматра се оснивачем монаштва у Русији.

Живео је у 14. веку. Како је јачало православље у Русији, тако је јачао и култ овог светитеља у народу.

Иначе, према предању, био је лош ђак. Док су његова браћа добро учила, он је у учењу заостајао, због чега су га другови исмевали, а родитељи грдили.

Ожалошћен због неуспеха, дечак је почео да се моли, а Бог је услишио његове молитве. У пољу је срео монаха, заправо анђела у монашком обличју. Када му је Вартоломеј рекао да "свом душом жели да се научи књизи", анђео му је одговорио: "Ево, чедо моје, од сада ти Бог дарује да разумеш све што захтеваш да би могао и другима користити." 

Дошавши кући, Вартоломеј је почео да течно чита псалме. Растајући се од дечака, анђео је рекао родитељима: "Син ваш биће велики пред Богом и људима; он ће постати обитавалиште Светога Духа..."

Од тог времена, дечак је са лакоћом читао књиге и разумео је све што је у њима написано.

Око 1328. године, због сиромаштва, Вартоломеј се преселио у град Радоњеж. После смрти родитеља, отишао је у Хотково-Покровски манастир, где се, заједно са братом Стефаном, предао строгом посту и подвижништву.

Недалеко од манастира, на обалама реке Концуре, изградили су испоснице, где је нешто касније, око 1335. године, изграђена мала дрвена црква у част Свете Тројице. На том месту данас се налази катедрала и црква Свете Тројице. Ту је Вартоломеј примио монашки чин под именом Сергеј, у спомен на мученика Сергеја.

Манастир Свете Тројице основан је 1345. године. Сергеј је био његов други игуман и свештеник. Монасима је давао пример својом послушношћу, преданошћу раду и молитвама.

Заједно са ученицима подигао је више од 40 манастира, који чине Тројице - Сергијеву Лавру. Често се за њега каже да је игуман земље Руске.

У тој лаври данас постоји духовна академија, коју похађају и ученици из Србије, под покровитељством СПЦ. Сваки пут када се прославља Свети Сергије Радоњешки, литургији коју служи руски патријарх присуствује и један епископ СПЦ.

Сергеј Радоњешки је за живота чинио многа чуда. Посећивали су га Руси који су долазили из разних места, тражећи исцељење за болести или да би чули његове поуке.

Према предању, васкрсао је дечака који је умро на рукама свога оца.

image