Култура

Руски пијаниста, монах Авел 6. марта у МТС Дворани: Вече класике - од Баха до Мориконеа

Авел је после успеха на интернет платформама одлучио да крене на прву концертну турнеју
Руски пијаниста, монах Авел 6. марта у МТС Дворани: Вече класике - од Баха до МориконеаGetty © George Marks / Stringer

Mонах Авел, руски пијаниста, одржаће свој први концерт на великој сцени 6. марта у МТС Дворани, саопштили су организатори.

Авел, после великог успеха који је постигао извођењем музичких ремек-дела на интернет платформама, где је стекао армију обожавалаца и милионске прегледе, одлучио је да започне своју прву концертну турнеју.

За само 24 сата распродате су улазнице за његов наступ у Камерној сали Музичког дома у Москви крајем фебруара.

Монах Авел ће на клавиру извести 22 најлепша дела класичне музике од Баха преко Моцарта до Мориконеа.

Његова извођења на публику делују једноставно магијски, божански, јер он људима кроз музику предаје своју чисту душу, наводе организатори и обећавају београдској публици да ће "позната ремек-дела, која сте до сада чули небројено пута, на овом концерту  доживети потпуно другачије".

"Музика је саставни део нашег живота. А добра музика може да нас инспирише на најбоље, на узвишене мисли и дела. Многи људи не могу да виде свој живот без музике, а може се чак рећи да им музика помаже да живе. Посебно класична музика, пре свега, носи огроман набој позитивних емоција. Слушајуцћи ремек-дела Баха, Моцарта, Бетовена - као да се уздижемо изнад света смртника", рекао је Авел.

Монах Авел је рођен у Санкт Петерсбургу где је стекао основно музичко образовање у музичкој школи Римски-Корсаков, а потом се усавршавао на Државном Конзерваторијуму у родном граду.

После студија је одлучио да се замонаши у манастиру Дохијар на Светој гори, где започиње свој монашки живот радећи најпростије и најтеже физичке послове. 2018. године прелази у познати манастир Валам, најважније место руске духовности, где остаје посвећен представљању лепоте божијег света кроз музику.

image