Култура

"Бартонова академија" Александра Пејна отвара 52. ФЕСТ

"Бартонова академија" је овогодишњи кандидат за Оскара у неколико категорија: најбољи филм, главна мушка улога, споредна женска улога и оригинални сценарио
"Бартонова академија" Александра Пејна отвара 52. ФЕСТ© Промо/ФЕСТ

Међународни филмски фестивал ФЕСТ, 52. по реду, 23. фебруара у МТС дворани отвориће филм "Бартонова академија", који је режирао двоструки oскаровац Александaр Пејн.

"Бартонова академија" (The Holdovers) je овогодишњи кандидат за Оскарa у неколико категорија, међу којима, за најбољи филм, главну мушку улогу, споредну женску улогу и оригинални сценарио.

У овом остварењу, чији сценарио потписује Дејвид Хемингсон, скромни професор престижне америчке школе приморан је да током божићног распуста остане у кампусу и води рачуна о неколико ученика који немају где да оду за празник.

Временом, он развија неочекивану повезаност са једним од њих, емотивно оштећеним, паметним, проблематичним учеником, али и са школском куварицом која је изгубила сина у Вијетнаму.

Улоге у Пејновом филму, који је већ оцењен као "шармантна, деликатно написана и истанчано одглумљена комедија", играју: Пол Ђамати, Доминик Сеса, Девајн Џој Рендолф, Кери Престон, Брејди Хепнер, Иан Доли, Џим Каплан, Ендру Гармен, Мајкл Провост, Џилиан Вигман и други.

Филм "Бартонова академија" је већ награђен "Златним глубусом" за главну мушку улогу у комедији или мјузиклу коју је понео Пол Ђамати и за споредну женску улогу која је припала Девајн Џој Рендолф, а приказан је и на фестивалима у Торонту, Лондону, Бусану, Талину, Солуну, Торину и Маракешу.

Како у Америци воле да нагласе, редитељ, сценариста и продуцент грчког порекла, Александaр Пејн је један од ретких у Холивуду који има право на апсолутну уметничку слободу и "финални рез" својих филмова. Многи глумци из филмова овог аутора, који је освојио два Оскара за адаптирани сценарио (за филмове "Странпутице" и "Потомци"), освајали су награде или су били у најужем кругу за освајање истих попут: Џек Николсон, Кети Бејтс, Џорџ Клуни, Брус Дерн...

"Икона независног америчког филма", како често називају Пејна редитељски потписује и хваљене филмове: "Све о Шмиту" (премијерно приказан у Кану), "Небраска" и "Смањивање" који је приказан на отварању фестивала у Венецији.

image