Култура

Отворен фестивал документарног филма "ДОК 6" у Београду

Фестивал ће трајати до недеље, 4. фебруара, када ће бити додељене награде публике
Отворен фестивал документарног филма "ДОК 6" у Београду© Pixabay

Шесто издање међународног фестивала дугометражног документарног филма "ДОК #6" отворено је вечерас у Мтс Дворани премијером немачког филма "Анселм" Вима Вендерса у 3Д техници.

У питању је портрет Анселма Кифера, једног од најважнијих сликара и вајара нашег времена.

Фестивал ће трајати до недеље, 4. фебруара, када ће бити додељене награде публике.

Историчар уметности Никола Шуица, уједно и редовни професор на Факултету ликовне уметности у Београду, рекао је пре пројекције да је антологијски немачки редитељ Вим Вендерс новим филмом "Анселм" приредио наставак форме документаризма, који му је био пратилац од раних дана стваралаштва.

Шуица је подсетио на Вендерсонове успешне дугометражне документарце, од музичке приче "Buena Vista Social Club" (1999) до "Пина Бауш" (2011) о славној кореографкињи, такође реализован у 3Д техници.

Шуица је нагласио да је "Анселм", осим у 3Д, снимљен у 6К резолуцији, и запитао се да ли би уметник Анселм Кифер желео овакав филм о себи.

Уметнички директор ДОК-а Игор Тохољ је на отварању фестивала, изразио наду да ће публика у великом броју присуствовати пројекцијама током фестивала.

"Надам се да ћемо се виђати ова четири дана у што већем броју. Како додељујемо Награде публике, ето ви својим присуством на пројекцијама путем гласања можете дати свој допринос за награде", објаснио је Тохољ и додао да ДОК 6 нуди у селекцији 15 филмова у три селекције, од тога седам у Такмичарском програму.

ДОК фестивал настао је са идејом да публици понуди најновија остварења из области документарног филма, а програм чине селектовани наслови који се премијерно приказују у Србији.

Такмичарски програм Ентер Док у коме учествују дебитантски дугометражни документарни филмови, представиће седам остварења. У оквиру ове селекције биће додељене две награде публике.

image