Култура

Век и по након крађе: Амерички музеј враћа Гани серију украдених симбола Ашантског царства

Многе афричке нације се и даље боре за повратак украдених драгоцености које се тренутно налазе у западним музејима или приватним колекцијама
Век и по након крађе: Амерички музеј враћа Гани серију украдених симбола Ашантског царства© Tanjug/AP Photo/Misper Apawu

Амерички музеј Фаулер вратио је Гани серију симбола Ашантског царства, које су пре 150 година са територије данашње Гане украле британске колонијалне власти.

Међу предметима које су Британци опљачкали у 19. веку, а од 1960-их су били у музеју Фаулер Универзитета Калифорније у Лос Анђелесу, су украсна столица од дрвета, коже и гвожђа, два златна украса за столице, златна огрлица и две наруквице владарске куће из времена Ашантског царства, насталом у другој половини 17. века.

Репатријација предмета у Гану "означава повратак наших душа", рекао је активиста Кваси Ампене који је помогао у преговорима о повратку украдених драгоцености.

Музеј је саопштио да је повратак предмета трајан и добровољан, како се мења идеја о музејима као о чуварима "са етичком одговорношћу према различитим заједницама", преноси Ројтерс.

Упркос томе, многе афричке нације се и даље боре за повратак украдених драгоцености које се тренутно налазе у западним музејима или приватним колекцијама.

image