Свет

"Блумберг": Британски музеј враћа Партенонски мермер Грчкој, али...

Ново решење вишедеценијског спора око познатих класичних уметнина сложенији је од безусловног повратка њиховом исконском дому
"Блумберг": Британски музеј враћа Партенонски мермер Грчкој, али...Getty © Graham Barclay, BWP Media/Getty Images

Британски музеј и Музеј Акропоља у Атини близу су постизања споразума око повратка класичних мермерних скулптура са Партенона у Грчку, указују анонимни извори за "Блумберг".

Те статуе, познате као Партенонски мермер или Елгинов мермер, деценијама су биле предмет спора грчке и британске влада.

Статуе је на самом почетку 19. века у Британију под сумњивим околностима донео Томас Брус, Ерл од Елгина, тадашњи амбасадор британског краљевства у Отоманском царству. Будући једно од најпознатијих уметничких дела из грчког класичног периода и значајан део грчког културног идентитета, Грчка је захтевала њихов повратак још од успостављања независности 1830. године.

Нови договор два музеја, међутим, не подразумева безуслован и једносмеран повратак класичних уметничких дела њиховом исконском дому.

Кабинет британског премијера Ришија Сунака одбио је да промени закон који забрањује музејима да уклоне било који артефакт из своје колекције, те ће се повратак Партенонског мермера Партенону реализовати путем узајамних позајмица, указују извори упознати са преговорима "Блумбергу".

Према прелиминарном договору, Британски музеј би позајмљивао делове партенонске колекције Атини на одређени низ година док би за узврат на позајмицу добио друге грчке уметнине.

Британски музеј би такође добио гипсане копије Партенонског мермера.

Британски музеј: Нећемо растурити нашу колекцију

Како указују извори, споразум о размени уметнина заснива се на оном који су грчке власти постигле са Метрополитенским музејем уметности у Њујорку, а који подразумева да се 161 уметнина која се до сада налазила у Мету, постепено враћа у Грчку у периоду од 2023. до 2048. године.

Портпарол Британског музеја је за амерички медиј изјавио да је споразум са Грчком у складу са законом, додавши да "ми нећемо растурити нашу величанствену колекцију зато што она илуструје јединствену причу наше заједничке човечности".

image