Култура

Трибина о Диани Будисављевић: Хуманитарка која је спасавала децу из логора НДХ

На трибинама у Београду и Новом Саду говориће и Живко Зеленбрз (Иванчевић), који је као дете био спасен из логора, а затим дат на усвајање хрватској породици
Трибина о Диани Будисављевић: Хуманитарка која је спасавала децу из логора НДХGetty © Photo by Stipe Majic/Anadolu Agency/Getty Images

На трибинама "Јавно сведочење: Сусрет с прошлошћу – Диана Будисављевић" Музеј жртава геноцида ексклузивно ће изложити оригинал списак дела деце које је хуманитарка аустријског порекла спасла током Другог светског рата из усташких логора у Независној Држави Хрватској.

Оригинални списак, за који се веровало да је уништен, пронађен је маја прошле године и на њему се налазе имена око 5.800 деце из Завода за глувонему децу у Загребу из 1942. године, али и подаци о њиховом идентитету – када су рођена, чија су, те која имена су добијала у хрватским породицама по усвајању.

Трибински програм заказан је за уторак, 13. фебруара, у Атријуму Народне библиотеке Србије у Београду у 19 сати, и за среду, 14. фебруара, у Новом Саду, у Културном центру Војводине "Милош Црњански" у 18 сати.

На трибинама ће говорити ауторка истоимене књиге "Диана Будисављевић" др Наташа Матаушић, помоћник директора Архива Републике Српске др Владан Вуклиш, директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић и Живко Зеленбрз (Иванчевић), који је као дете био спасен из логора, а затим дат на усвајање хрватској породици.

Акција супруге угледног загребачког лекара Јулија Будисављевића, рођене Обексер (1891–1978), по свом обиму, броју учесника и броју спасене деце, једна је од најсложенијих и најхуманијих акција такве врсте на подручју НДХ и читаве окупиране Европе за време Другог светског рата.

Програм ће бити реализован у сарадњи Музеја жртава геноцида, Фондације Музеја жртава геноцида и Народне библиотеке Србије, а у оквиру богатог циклуса манифестација којима ће широм земље бити обележен национални празник Сретење – Дан државности Србије. 

image