Србија и Балкан

Документ о нападу на Југославију са Хитлеровим потписом од данас изложен јавности

Оригинал документа којим је Адолф Хитлер наредио напад на Југославију 28. марта 1941. године биће изложен у Народном музеју до 18. фебруара, а након тога јавност ће моћи да га види у ретким приликама
Документ о нападу на Југославију са Хитлеровим потписом од данас изложен јавностиGetty © Keystone

Документ који постоји у свега 13 примерака и којим је означен крај Краљевине Југославије и почетак страдања Срба, Директива 25 немачког канцелара Адолфа Хитлера, од данас је изложена у Народном музеју Србије, а посетиоци ће моћи да је виде до 18. фебруара.

Злогласна директива којом је Хитлер 28. марта 1941. године наредио здружени напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку, изложена је јавности поводом обележавања националног празника Сретења - Дана државности Србије, а по речима стручњака реч је о документу од прворазредног значаја.

Ради се о другој копији са оригиналним потписом немачког канцелара, објаснио је на конференцији за новинаре у Народном музеју директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

Он је додао да ће након 18. фебруара вредан документ бити похрањен у трезорима музеја на чијем је челу и ретко ће бити излаган јавности јер се ради о веома вредној историјској грађи.

"Директива 25 је један од најзначајнијих писаних извора наше историје и уз аустроугарску објаву рата Србији један од два најдраматичнија документа везана за нашу националну историју. Овим документом предвиђа се окупација наше земље, распарчавање територије, он је најавио бројне злочине и створио предуслове за оснивање Независне државе Хрватске", истакао је Ристић.

Он је напоменуо да је садржина документа застрашујућа, али и опомињућа.

"Показује нам како један административни, бирократски чин може да изазове рат, геноцид, страдање и патњу огромних размера. Музеј жртава геноцида прибавио је током прошле године велики број докумената везаних за период Другог светског рата и настављамо са тим послом, али списак деце које је спасла Диана Будисављевић и Директива 25, којима смо ушли у траг и успели да ова културна блага донесемо у Србију, изазвали су пажњу не само овдашње, већ и међународне јавности", рекао је Ристић.

Директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић изјавила је да представљањем документа јавности национални музеј жели да допринесе његовој видљивости истичући да треба да учимо од прошлости негујући токове историјског памћења и националне свести. 

Почетком децембра прошле године, Ристић је објавио да је Директиву 25 Република Србија купила на онлајн аукцији у Сједињеним Америчким Државама и платила је 42.500 долара.  

Између осталог, овај документ садржи експлицитну наредбу за спровођење
бруталних ваздушних напада и даноноћно бомбардовање Београда, спремност
да се након окупације Југославије делови њене територије предају
Бугарској и Мађарској, као и то да ће "политичким обећањима Хрватима
бити пооштрена унутрашња политичка затегнутост у Југославији".

Садржај ове директиве резултирао је, поред осталог, и стварањем свих
неопходних предуслова за успостављање Независне Државе Хрватске, односно
за отпочињање геноцида над припадницима српског народа на њеној
целокупној територији. Немачко бомбардовање Југославије, односно Србије, уследило је девет дана након објављивања Директиве 25, тачније 6. априла 1941, а већ 10. априла исте године основана је НДХ.

image