Култура

"Русија ће опет постати Русија, а Косово ће опет бити српско": "Руски конзул" од данас у биоскопима

Новим филмом редитеља Мирослава Лекића затворен је 52. ФЕСТ у Великој сали МТС дворане у Београду
"Русија ће опет постати Русија, а Косово ће опет бити српско": "Руски конзул" од данас у биоскопима© Телеком Србија

Домаћи филм "Руски конзул" у режији Мирослава Лекића, према истоименом роману Вука Драшковића, од данас ће бити приказиван у биоскопима широм Србије. Подсетимо, управо премијером овог трилера свечано је затворен 52. ФЕСТ, 3. марта у Великој сали МТС Дворане у Београду.

Насловну улогу тумачи недавно преминули глумац Жарко Лаушевић, што је његова последња улога на филмском платну у богатој каријери. Управо је Лаушевић постхумно добио најгласнији и најдужи аплауз на крају премијерне пројекције 3. марта, што је било изузетно емотивно за све присутне у препуној МТС дворани.

Шта нам доноси нови филм Мирослава Лекића који се поново враћа књижевном свету писца Вука Драшковића након успешне екранизације његовог романа "Нож" (1999) у ком је Жарко Лаушевић такође тумачио главну улогу.

Радња филма и истоименог романа "Руски конзул" (1988) одвија се уназад 50 година у бившој Југославији и приказује комплексан однос српског и албанског народа. Политичка и друштвена драма прати судбину српског доктора - психијатра Илију Југовића (игра га Небојша Дугалић) који након изненадне смрти пацијенткиње у Београду, по казни партије, одлази на Космет, у Призрен. Тамо је добио посао лекара опште праксе у локалној болници где је упознао професора историје Љуба Божовића (Жарко Лаушевић), који је умислио да је извесни "Руски конзул".

Мистериозни психијатријски пацијент тврди да ће ускоро "Русија опет постати Русија, а Косово ће опет бити српско" и привлачи гнев локалних албанских моћника који намеравају да иселе и отерају са Косова и Метохије комплетно српско становништво.

Сценарио филма "Руски конзул" је написао редитељ Лекић, уз сарадњу са драмским писцем Игором Бојовићем и књижевником Владимиром Табашевићем. Поред Лаушевића и Дугалића, у филму играју: Светозар Цветковић, Паулина Манов, Даница Радуловић, Петар Зекавица, недавно преминули македонски глумац Мето Јовановски, Славиша Чуровић, Енвер Петровци, Нада Мацанковић, Вахид Џанковић...

image