Култура

Грчки кореограф и редитељ Константинос Ригос отворио 21. Београдски фестивал игре

Компанија игре Опере Гетеборга из Шведске званично је отворила програм овогодишњег Фестивала у свом 21. издању
Грчки кореограф и редитељ Константинос Ригос отворио 21. Београдски фестивал игре© TANJUG/ GORADNA JOVIĆ ATLAGIĆ

Грчки кореограф и редитељ Константинос Ригос свечано је отворио 21. издање Београдског фестивала игре (БФИ) на великој сцени Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду.

Ригос, директор националног балета у Атини, синоћ је подсетио публику да је управо његова представа "Винтерисе" на музику поп звезде Робија Вилијамса отворила 2004. године у Сава центру прву едицију Београдског фестивала игре (БФИ).

Ригос се захвалио присутним званичницима, министарки културе Србије Маји Гојковић, представницима амбасаде Грчке у Србији, покрајинском секретару за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгани Милошевић из Новог Сада и другима.

"Публико, ви сте ти који сте загрлили овај фестивал уметничке игре и вама иде највећи и најзначајнији аплауз. Синоћ сам гледао документарни филм о Београдском фестивалу игре у режији Доре Јунг, која је имала свега годину дана када је њена мајка Аја Јунг дошла у Солун да изабере моју представу за прво издање. Разумео сам одмах снагу и важност овог фестивала који је започео своју причу у време када је савремена игра била непозната", рекао је Ригос.

Он је рекао да му је изузетно драго што је Аја Јунг те године изабрала његово остварење "Винтерисе" да отвори први БФИ.

"Бринули смо како ће изгледати и како се развијати тек основан фестивал, али он је убрзо постао један од најважнијих у свету. Многи кореографи желе и надају се да ће бити позвани и изабрани да се нађу у селекцији програма", истакао је Константинос Ригос.

Компанија игре Опере Гетеборга из Шведске званично је отворила програм овогодишњег Фестивала у свом 21. издању.

Оснивач, директор и селектор Аја Јунг подсетила је да две деценије постојања БФИ значи више од 500 изведених наслова.

"Поређали смо чињенице, успомене и успехе, а све што није било лепо, ми смо заборавили. Београдски фестивал игре ове године започињемо у Новом Саду. Задатак нам је да представимо све оне танане, савршене разлике, које свет, баш као и уметничку игру, чине занимљивим и важним", нагласила је Аја Јунг.

Додала је да се на билбордима за 21. БФИ појављује на фотографијама "једна лепа Маја" и да је реч о ученици њене балетске школе, у оквиру Националне фондације за уметничку игру.

Јунг је навела да се генерацији младе балетске уметнице Маје обраћа БФИ, да за њих позориште буде место откривања, као и за старије стасале генерације.
Према њеним речима, током две деценије трајања, фестивал је био довољно храбар и отворен да се мења и у селекцију доводи најсавременије и најкреативније продукције.

"Фестивали имају задатак да инспиришу, прожимају, а представе би требало да мењају угао посматрања, да нас натерају на размишљање и опчине лепотом и даром. Уметници су покретима и вештинама у својим креацијама стварали призоре који се памте цео живот", истакла је Аја Јунг.

image