Култура

Дачић: Влада Србије ће поднети кандидатуру за пуноправно чланство у Франкофонији

Сваке године месец март је у целом свету у знаку Франкофоније и слављења њене разноликости и живости
Дачић: Влада Србије ће поднети кандидатуру за пуноправно чланство у Франкофонији© FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Влада Србије одлучила да поднесе кандидатуру за промену статуса у Међународној организацији Франкофоније и постане њен пуноправни члан.

"Надам се да ће све чланице Организације дати пуну подршку кандидатури наше земље, признајући је на тај начин као равноправног партнера у изградњи чврстих темеља сарадње и испуњењу одговорности које су нам повериле садашње и будуће генерације", рекао је Дачић на свечаном отварању Месеца Франкофоније у Палати Србија у Београду.

Подсетио је да је Србија постала члан франкофоне заједнице много раније него што је ова међународна организација формално основана.

Дачић је навео да Месец Франкофоније представља драгоцену прилику да се, поред слављења француског језика и културне разноврсности франкофоних земаља, франкофоној заједници у Србији на најбољи начин представи и богата култура наше земље, као и њена дубока повезаност са културама франкофоног света.

"Данас, више него икад, управо та културна повезаност, али и разноликост франкофоног света, која представља срж и стожер Међународне организације Франкофоније, мора бити искоришћена као фактор мира, у свету оптерећеном многобројним и међусобно повезаним кризама", рекао је министар.

Додао је да Франкофонија данас окупља више од трећине земаља чланица УН и представља место на коме се, према његовим речима, може тражити одговор на многобројне глобалне изазове.

"Тежећи пуноправном чланству у овој организацији, Србија управо жели да буде део тог одговора, заснованог на сарадњи, солидарности и синергији свих чланица", поручио је Дачић и додао да Србија жели да се додатно укључи у све активности Франкофоније.

Истакао је да Србија остаје поуздани партнер на свим нивоима сарадње и управо као таква жели да да свој пун допринос Међународној организацији Франкофоније и остварењу њених стратешких циљева.

Сваке године месец март је у целом свету у знаку Франкофоније и слављења њене разноликости и живости.

Франкофонију, пре свега, чини 300 милиона људи који на 5 континената говоре истим, француским језиком.

Уједно, Франкофонија представља и институционално средство посвећено унапређењу француског језика и успостављању политичке, образовне, економске и културне сарадње између 88 држава и влада чланица Међународне организације франкофоније (ОИФ).

image
VV inauguration
banner