Култура

Кустурица: Ја сам већ држављанин Русије јер је много волим

Можда ћу постати и званични грађанин, зашто да не. Ја сам већ држављанин Србије и Француске, па зашто не бих добио и држављанство Русије, рекао је српски редитељ
Кустурица: Ја сам већ држављанин Русије јер је много волим© IMAGO/Tatiana Bolari / Eurokinis

Српски редитељ Емир Кустурица изјавио је да се већ сматра држављанином Русије и да би то касније могло постати и званично.

Наиме, у Ханти-Мансијску је завршен међународни фестивал кинематографских дебија "Дух ватре", који од 2022. године води српски филмски редитељ Емир Кустурица. Често га називају "најруским Србином", а себе сматра грађанином Русије – јер је много воли.

"Ја сам већ држављанин Русије, јер је много волим. Уопште, ја сам грађанин света, а посебно Русије. Можда ћу и ја постати званични грађанин, зашто не. Ја сам већ држављанин Србије и Француске. Зашто да не добијем и држављанство у Русији", казао је Кустурица у интервју за ТАСС.

Српски редитељ је истакао да је 2022. пристао да буде председник поменутог фестивала, јер је фестивал повезан са Сибиром, са чијим гувернером је јако добар пријатељ.

Што се тиче његовог рада у Русији и на руском језику, Кустурица је додао да му је Достојевски веома близак, као и да је то због чињенице да је сам Достојевски био заинтересован за оне ствари које су њему занимљиве.

"Углавном је реч о маргинализованима – људима који живе ван рефлектора. О Наташи Ростовој, на пример, није писао. Писао је о онима који су дошли са маргине друштва. Од свог првог филма до данас, радим исту ствар у својим филмовима – говорим о људима који не живе 'као сви остали', који обично остају иза кулиса", напоменуо је редитељ.

Кустурица је додао да нема намеру да снима филмске адаптације онога што је написао Достојевски, већ да ће његов филм имати оригиналну радњу, која ће садржати неке идеје из романа Достојевског.

Одговарајући на питање где би још волео да снима у Русији, Кустурица је рекао да планира да снима на југу, у Сочију.

"Биће то филм под називом 'Easy walking engineer'. Говори о младићу који чисти цеви, а хода зато што жели да помогне људима који су усамљени. Где год желите да идете, он ће ићи са вама јер је он само добра особа. Али постоји проблем – он се заљубљује у младу прелепу девојку која је у невољи", открива Кустурица. 

Осим тога, Кустурица није искључио сарадњу са још једним популарним Србином у Русији, глумцем Милошем Биковићем.

"Ако за њега постоји улога, зашто не", закључио је Кустурица.

image