Култура

Британски музеј под истрагом: Оптужени да скривају украдене православне етиопске свете артефакте

Укупно 11 дрвених и камених табута, које су британски војници опљачкали након битке код Макдале 1868. године, никада нису били изложени јавности и сматрају се "толико светим да је чак и кустосима музеја забрањено да их прегледају"
Британски музеј под истрагом: Оптужени да скривају украдене православне етиопске свете артефакте© Photo by Leon Neal/Getty Images

Британски музеј је под истрагом због наводног скривања колекције етиопских светих артефаката од јавности више од 150 година, известила је у недељу надзорна организација која прикупља информације о културној реституцији "Ретурниг херитиџ".

Истрага коју је спровела Канцеларија комесара за информације Уједињеног Краљевства уследила је након жалбе "Ретурнинг херитиџа" да музеј упркос захтеву за слободу информација (ФоИ) поднетог у августу прошле године није открио кључне детаље о предметима попут олтарских плоча познатим у етиопској православној цркви као табот.

"Чини се веома чудним да музеј не жели да објасни зашто задржава предмете које могу да врате", рекао је главни директор непрофитне организације "Ретурнинг херитиџ" Луис Мекнот, преноси "Гардијан".

Укупно 11 дрвених и камених табута, које су британски војници опљачкали након битке код Макдале 1868. године, никада нису били изложени јавности и наводно се сматрају "толико светим да је чак и кустосима музеја забрањено да их прегледају".

Етиопска православна црква верује да би само њихови свештеници требало да буду у могућности да виде предмете који симболично представљају Ковчег Завета, односно дрвеног сандука у коме се налазило Десет заповести.

Артефакти се наводно држе у запечаћеном складишту у подруму комплекса Блумсбери.

Године 2019. Министарство културе Етиопије, након што је делегација посетила музеј, затражило је враћање артефаката.

Како наводи "Арт њузпејпер", портпаролка музеја је тада изјавила да ће управни одбор размотрити дугорочну позајмицу табета, пошто "британски закони забрањују музејима да трајно враћају спорне артефакте њиховим оригиналним власницима".

Међутим, "Ретурнинг херитиџ" сматра таботи могу легално да се врате Етиопији без кршења британског закона.

"Законом се експлицитно прописује да музеј не може да врати предмете. Међутим, постоје нека изузећа у оквиру закона, попут правила да музеј може да врати одређене предмете уколико су 'неподобни за задржавање'", објаснио је Мекнот.

image
VV inauguration
banner