Свет

Транс-Сектус: Британски музеј тврди да је римски цар из трећег века био трансродан

Императору Егабалу су, како објашњавају, наменили женске заменице на основу античких текстова у којима се тврди да је цар тражио да га зову "дама"
Транс-Сектус: Британски музеј тврди да је римски цар из трећег века био трансродан© Helmut Meyer zur Capellen/imageBROKER.com

Британски музеј Северног Хердфоршита прогласио је римског цара Елагабала трансродним и одлучио да ће на експонату из периода његове владавине о њему писати у женском роду. 

Право име римског цара Егабала (204-222) било је Секст Варије Авит Басијан, односно Император цезар Марко Аурелије Антонин Август. 

Егабалу су, како објашњавају, наменили женске заменице на основу античких текстова у којима се тврди да је цар тражио да га зову "дама" и да је тражио да му доктори направе женске гениталије, што су поједини историчари одбацили као клевету која је у тадашњем Римском царству имала за циљ да укаља карактер владара.

У информацијама о музејској политици наводи се да ће се за историјске личности користити заменице које је "дотична особа можда сама користила" или "која год заменица ретроспективно одговара".

Музеј иначе поседује сребрни новчић искован у време владавине Егабала, који је владао Римом од 218. до 222. године када је убијен у својој 18. години. Како пише британски Телеграф, новчић се могао видети на изложбама са ЛГБТ тематиком, а на екрану на коме се приказују информације о њему и Елагабалу, владар ће се називати "она".

image