Култура

Циклус филмова поводом стогодишњице рођендана Марлона Бранда у Кинотеци

Филмови ће бити приказани од 14. до 22. априла
Циклус филмова поводом стогодишњице рођендана Марлона Бранда у КинотециGetty

Југословенска кинотека саопштила је данас да је поводом стогодишњице рођења америчког глумца Марлона Бранда (1924-2004) припремила циклус од 17 његових филмова, који ће бити приказани од 14. до 22. априла.

Описавши Бранда као једног од најзначајнијих глумаца светске кинематографије, Кинотека је подсетила да је богат глумачки опус почео филмом "Трамвај звани жеља" (1951), у режији Елије Казана.

"Са Казаном, Брандо је снимио и филм 'Вива Запата!' (1952), као и 'На доковима Њујорка' (1954) који представља прекретницу у америчкој филмској глуми", истакнуто је у саопштењу.

Како је наведено, Брандо је у том филму изговарао своје реплике намерно благо неразговетно, мрмљајући, што је допринело снажнијем ефекту природности и реалистичности, а за ово своје остварење награђен је и првим од два Оскара.

Редитељ Френсис Форда Кополе позвао је Бранда да тумачи лик Дон Вита Корлеонеа у филму "Кум" (1972), за који ће бити награђен другим Оскаром, а тада је заиграо и у контроверзном "Последњем тангу у Паризу" (1972) Бернарда Бертолучија.

"У Кополиној 'Апокалипси данас' (1979) ће тумачити лик пуковника који се одметнуо од америчке војске током рата у Вијетнаму, што ће на неки начин симболично представљати и Брандову позицију наспрам холивудског естаблишмента", наведено је из Кинотеке.

image