Култура

Вуди Ален се повлачи? Сва романса филмског стваралаштва нестала

Прослављени режисер је рекао да није сигуран у погледу своје будућности у филмској индустрији, након што је у САД приказан његов најновији филм "Удар среће", еротски трилер на француском језику снимљен у Француској
Вуди Ален се повлачи? Сва романса филмског стваралаштва несталаGetty © Kevin Winter

Амерички режисер Вуди Ален (88), који је раније најавио повлачење из филмског стваралаштва, изразио је незадовољство тренутним стањем у биоскопској дистрибуцији, напомињући да се "традиционална дуговечност филмова" у биоскопима значајно смањила током година, као и да је сва романса филмског стваралаштва нестала.

"Дистрибуција више није оно што је била. Сада је дистрибуција- две недеље у биоскопу... И то је то. 'Ени Хол' је играла у филмским кућама у Њујорку нешто више од годину дана. Био би у једном позоришту шест, седам месеци, а онда би га неко покупио и то би стајало још неколико месеци. Цео посао се променио, и то не на привлачан начин. Сва романса филмског стваралаштва је нестала", рекао је прослављени режисер у интервјуу за Ер мејл.

Он је рекао да није сигуран у погледу своје будућности у филмској индустрији, након што је у САД приказан његов најновији филм "Удар среће", еротски трилер на француском језику снимљен у Француској.

"Немам проблем с тим, али не желим да морам да скупљам новац. Сматрам да је то напорно. Али ако се неко појави и каже да жели да подржи филм, онда бих то озбиљно размотрио... Вероватно не бих имао снаге да кажем не, јер имам толико идеја", истакао је овај режисер.

"Удар среће" је Аленов 50. дугометражни играни филм и који је суочен са тешкоћама у приказивању у америчким биоскопима након премијере на Венецијанском филмском фестивалу 2023. године, где је наишао на топао пријем.

Од покрета #MeToo, Ален је био Холивуд ефективно уцењивао због оптужби да је сексуално напао своју усвојену ћерку Дилан Фароу 1992. године.

Ален је раније најавио могуће повлачење: 2022. године је рекао Алеку Болдвину да је из снимања филмова "много узбуђења нестало" због промене природе биоскопске дистрибуције, наводи "Аирмаил".

Исте године изазвао је низ гласина о пензионисању након што су шпанске новине објавиле да ће се фокусирати на писање, а не на снимање филмова – иако је касније демантовао те тврдње.

"Вуди Ален никада није рекао да се повлачи. Рекао је да размишља о томе да не снима филмове, јер прављење филмова који иду директно или веома брзо на платформе за стриминг није тако пријатно за њега", наведено је у саопштењу његовог портпарола.

Такође, у интервјуу за "Њујорк тајмс" ове недеље, његова сестра и продуцент Лети Аронсон рекла је да је нови филм "у процесу преговора" и да Ален "ради на сценарију".

image
VV inauguration
banner