Свет

Шири се круг Епстинових "пријатеља": Састанци са милијардерима, политичарима, режисерима

Роковници открили дубље везе осрамоћеног финансијера и низа истакнутих људи, укључујући бившег министра финансија и филмског ствараоца
Шири се круг Епстинових "пријатеља": Састанци са милијардерима, политичарима, режисеримаGetty © Stephanie Keith / Stringer

Директор ЦИА-е, дугогодишњи председник колеџа и водеће жене у финансијама. Круг људи који су се дружили са Џефријем Епстином годинама након што је био осуђен за сексуалне преступе шири је него што се мислило, пише "Волстрит џорнал" позивајући се на документа и милијардерове роковнике.

Вилијам Бернс, директор Централне обавештајне агенције од 2021. године, имао је три заказана састанка са Епстином 2014. године, када је био заменик државног секретара, показују документи.

Кетрин Румлер, саветница Беле куће под председником Бараком Обамом, имала је десетине састанака са Епстином у годинама након службе у Белој кући и пре него што је постала врхунски адвокат у "Голдман Саксу".

Леон Ботстин, председник Бард колеџа, позвао је Епстина, који је довео групу младих гошћа, у кампус. Ноам Чомски, професор, писац и политички активиста, наводно је вечерао са осрамоћеним финансијером у његовој кући на Менхетну 2015.

"Волстрит џорнал", који је контактирао са многим именима која су се појавила у Епстиновој "црној књизи", наводи да су контакти, вечере и дружења били њихов покушај да се искористе богатство и везе сексуалног предатора.

Неколико их је рекло да су сматрали да је одслужио своју казну и да се рехабилитовао.

Епстин је 2006. године оптужен за сексуално злостављање девојчица на Флориди које су имале само 14 година. Федерални истражни биро и полиција су извршили истрагу, а Епстин је постигао договор са тужиоцима 2008. Избегао је федералне оптужбе и изјаснио се кривим за тражење и прибављање малолетнице за проституцију. Регистровао се као сексуални преступник и одрадио 13 месеци програма рехабилитације.

Иако су многи његови познаници прекинули везе - неколико политичара вратило му је донације, као и његова банка "Џеј Пи Морган Чејс", иако су главни банкари приватно наставили да сарађују са њим јер им је доводио нове клијенте, Епстинови дани били су од јутра до мрака били испуњени састанцима са истакнутим људима, показују документа у која је "Волстрит џорнал". Било је вечера у њујоршким ресторанима, састанака у луксузним хотелима и окупљања у канцеларијама истакнутих адвокатских канцеларија. Многи састанци су одржани у Епстиновој кући на Менхетну.

Након што је "Мајами хералд" објавио оптуже десетина жена за злостављање, тужиоци су 2019. оптужили Епстина за трговину људима. Убио се у њујоршком затвору док је чекао суђење.

Након прве туре података из роковника и докумената, "Волстрит џорнал" сада је објавио да се Епстин дружио и са Лоренсом Самерсом, бившим министром финансија и некадашњим председником Харварда, који је од њега тражио донације.

Рид Хофман, милијардер и суоснивач "ЛинкедИна", посетио је Епстиново приватно острво на Карибима. Оскаровац Вуди Ален десетак пута је са супругом Вечерао у Епстиновој вили и позивао га на филмске пројекције.

Ехуд Барак, бивши израелски премијер, посетио је Епстина на десетине пута и његовим приватним авионом одлази на Флориду и у Њујорк.

Леон Блек, милијардер, суоснивач гиганта приватног капитала "Аполо глобал менаџмент", заказао је више од 100 састанака са Епстином од 2013. до 2017. године.

image