Култура

Радош Бајић у жирију Филмског фестивала у Москви

Српску кинематографију представљаће антиратна драма "Баук" Горана Радовановића, која ће светску премијеру имати 20. априла у Москви
Радош Бајић у жирију Филмског фестивала у Москви© Antonio Ahel/ATAImages

Српски редитељ, сценариста и глумац Радош Бајић, на позив великог руског синеасте, оскаровца Никите Михалкова, наћи ће се међу члановима жирија на престижном Филмском фестивалу у Москви где ће се од 19. до 26. априла за признања ће се борити филмови из Немачке, Ирана, Аустрије, Турске, Румуније, Мексика, Русије и Србије.

Српску кинематографију представљаће антиратна драма "Баук" Горана Радовановића, која ће светску премијеру имати 20. априла у Москви.

У ревијалном делу фестивалског програма, публика ће моћи да погледа филм "Хероји Халијарда".

"После великог успеха у САД и приказивања 'Хероја Халијарда' на Капитол хилу - крећемо у освајање Москве, где ће имати своју московску свечану премијеру у оквиру пратећег програма Међународног филмског Фестивала. Позив великог Михалкова за мене има реципрочну вредност, као да ме је из западне филмске хемисфере позвао лично Спилберг. После приказивања 'Халијарда' у Америчком конгресу, што има историјски значај, јер је наш филм први српски филм који доживео ту част, у узаврелој и усијаној геополитичкој ситуацији у свету где су сучељавања две светске силе на веома опасном нивоу - мисија Халијарда делује као глас разума. И буди наду да уметност нема и не треба да има границе", каже Бајић.

О наградама ће одлучивати, поред Бајића, и редитељ и продуцент Фридрик тор Фридриксон са Исланда, сценариста Игор Волошин из Русије, редитељ Хусеин Карабеј из Турске, глумица Елена Љарова из Русије и редитељка Гулнара Сарсенова из Казахстана.

image
VV inauguration
banner