Србија и Балкан

Радош Бајић за РТ Балкан: Нападају "Хероје Халијарда", а нико их није видео. Глупо, зар не?

Српски редитељ хистерију коју је у Сарајеву покренуо његов филм оцењује као политичку манипулацију
Радош Бајић за РТ Балкан: Нападају "Хероје Халијарда", а нико их није видео. Глупо, зар не?© "Контраст студиос"

Због само неколико инсерата из филма "Хероји Халијарда" јавност је потпуно заборавила на остатак репертоара Сарајевског филмског фестивала, а уместо почасног госта, певача Боно Вокса, главна звезда манифестације, потпуно неочекивано, постао је српски редитељ Радош Бајић.

Сарајевска градоначелница Бењамина Карић замало је завршила на апаратима кад је сазнала да је ту, у центру Сарајева, представљен макар део остварења у чијем је центру прича о највећој спасилачкој операцији авијатичара из Другог светског рата – у којој су главну улогу имали, ни мање ни више него Дража Михаиловић и његови четници.

Чаршија се, затим, начисто помамила и од укупно 49 наслова који су у трци за награде "Срце Сарајева", као и три остварења ван конкуренције – због "Хероја Халијарда" ниједно од њих се више не помиње.

Траже се оставке, редитељ се оптужује за покушаје Михаиловићеве рехабилитације у Сарајеву, па и историјски ревизионизам, иако је читаво то деградирање значаја "Халијарда" из политичких разлога чист пример ревизије историје.

Радоша Бајића, међутим ова халабука претерано не дотиче, па за РТ Балкан обећава да ће пред премијеру детаљније говорити о свом редитељском подухвату.

"Најбоље је о свему говорити кад се буде видео филм. Овако, прича се и напада нешто што нико није видео. Глупо зар не?", кратко коментарише Бајић.

И заиста, од читавог филма на коме се радило читавих пет година, у Сарајеву је виђено само два и по минута - односно један трејлер. Шта ли би се тек десило и каква би хистерија избила да је тамошња публика погледала читавих два сата снимљеног материјала?

"Да ли би поново букнуо рат у БиХ због усијаних глава и грубе политичке манипулације која има за циљ да компромитује једно озбиљно филмско дело, и да, по правилу, српском народу оспорава право на сопствену историју", изјавио је Бајић за "Данас".

Није то био "зец из жбуна" како каже Бајић, већ се о том филму све знало и пре фестивала.

Иако после хаоса који је међу сарајевском грађанштином настао због "промоције четничког покрета", како ово остварење оцењују тамошњи медији, организатори манифестације оптужују Бајића за "подметачину" тврдећи да нису знали да ће филм бити пуштен - српски редитељ истиче да они, не само да су то знали, већ да су чак у мају послали позив да "Хероји Хaлијарда" учествују у званичном програму. Дело тада, међутим, није било готово, па позив није прихваћен. 

Ово је потврдила и компанија "Телеком Србија", наводећи да су организатори фестивала самоиницијативно послали упит" са интересовањем како напредује развој филма и да би га радо погледали и узели у разматрање за фестивал".

У "Контраст студију", продукцијској кући чији је директор Бајићев син Недељко, наглашавају да филм не учествује на сарајевском фестивалу, нити да је приказан у његовом званичном или пратећем програму.

"Реч је о пројекту који говори о једном од највећих подвига у ери ратовања на овим просторима. То је филм о историјском догађају који се одвио у завршници Другог светског рата - о највећој појединачној акцији спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, која је носила кодни назив 'Операција Халијард'. Тај подвиг је извео српски народ који је био организован од стране Југословенске војске у отаџбини, дакле, регуларне војске Краљевине Југославије, коју су тада САД и савезници подржавали, о чему постоје историјска сведочења, а уз подршку Одељења за специјалне операција при војсци САД", поручио је "Контраст студио", додајући да и дан данас сваке године српска влада и америчка амбасада веома свечано обележавају годишњицу овог историјског догађаја.

Из ове продукцијске куће додају и да је у склопу промоције представљено неколико серија и филмова и да никоме није била намера да на било који начин угрози "добар глас и интегритет СФФ-а".

За заслуге у овој операцији САД су, иначе постхумно одликовале Дражу Михаиловића, а критичари из Сарајева заборављају и да је Михаиловић у Србији званично рехабилитован.

image