Култура

Народни музеј слави 180 година постојања: Припремљен богат програм, пред публиком ретка дела

Осим изложби, биће припремљене радионице за најмлађе, али и музејске монодраме
Народни музеј слави 180 година постојања: Припремљен богат програм, пред публиком ретка делаGetty © Interim Archives/Getty Images

Народни музеј Србије (НМС) обележиће 180 година постојања 10. маја отварањем изложбе "Тело и простори", која ће приказати његову богату колекцију дела страних уметника какви су Ван Гог или Огист Реноар, најавила је директорка НМС-а Бојана Борић Брешковић.

"Реч је о изложби из наше збирке стране уметности и обухвата еминентне ствараоце из периода око 1830. до 1940. године. Желели смо да на тај начин представимо богатство наше збирке", рекла је Борић Брешковић Танјугу.

Према њеним речима, НМС баштини изузетна дела националне уметности, али "можда није у тој мери позната и страна колекција која реномираним уметницима који су заступљени, може да се мери и свакако јесте најбоља у овом делу Европе".

Изложба "Тело и простори. Кроз збирке цртежа страних уметника из Народног музеја Србије" представиће 96 радова уметника какви су Едгар Дега, Пјер-Огист Реноар, Николај Рерих, Амедео Модиљани, Винсент Ван Гог и други.

"Мислим да ће публика бити веома задовољна избором радова изузетно познатих стваралаца, али и мање познатих. Опет морам да нагласим, припадамо највећим и најзначајнијим колекцијама овог дела Европе", рекла је Борић Брешковић.

Говорећи о значењу назива "Тело и простори", Борић Брешковић се односи на периоде стваралаштва, од романтизма до класичне авангарде, где је однос између тела и простора био посебно наглашен, а посетиоци ће се "уверити колико је то и данас актуелно и важно".

Како је најављено, стручно вођење кроз изложбу "Тело и простори" биће одржано у НМС-у 16. маја (18 часова).

Говорећи о јубилеју, Борић Брешковић је приметила да 180 година није само временско трајање, већ су ту и многе личности које су уградиле своје животе, своје размишљања, открића, стваралаштва у НМС.

"Желимо да целу ову годину на различите начине приближимо публици нешто што смо назвали активацијом сталне поставке, да имамо изузетна дела које ћемо објаснити на посебне начине, учинити их је још пријемчивијим публици", нагласила је Борић Брешковић.

Навевши да не би било НМС-а да није било посвећених личности које су уградиле своје целокупно знање и живот у развоју ове институције, Борић Брешковић је додала да желе да се одуже тиме што ће публици представити сва имена и уметничка дела која баштине.

"А баштинимо у истину највредније што је потекло са нашег тла и што смо сачували за поколења", истакла је Борић Брешковић.
У протеклој години НМС је забележио 170.000 посетилаца, а Борић Брешковић је истакла да од почетка 2024. имају "сваким даном све већу и већу посету".

Приметивши међу посетиоцима и многобројне странце, Борић Брешковић је додала да све генерације имају потребу да дођу у НМС, у коме много раде са децом и школама, за њих имају и радионице, а посебно су активни и преко друштвеним мрежа.

Из НМС-а су од радионица за децу најавили за 11. мај (13 ч) "Измишљаноицу", 12. мај (10 ч) "Оживи портрет", 18. маја (13 ч) "Староегипатска божанства", 19. мај (10 ч) "Свака ти част!" и (15 ч) "Око света за један дан", 25. мај (13 ч) "Грешколовац" и за 26. мај (13 ч) "Прича у слици".

Борић Брешковић је подсетила да је сваке недеље бесплатан улаз у НМС, и да тај дан буде преко хиљаду, чак до 1.800 посетилаца.

"Имамо и концерте за љубитеље озбиљне музике, као и музејски театар, тако да смо веома отворени за многострука интересовања свакога", закључила је Борић Брешковић.

Како је најављено, биће изведене музејске монодраме 12. маја (12 ч) "Мој отац Вук Караџић" и 19. маја (12 ч) "Досије Доситеј" у Музеју Вука и Доситеја.

image