Култура

Изложба Ермитажа "Невидљива уметност" у Народном музеју продужена до 21. јануара 2024.

Само за четири недеље, од 24. октобра до 24. новембра, изложбе премијерно отворене током манифестације "Дани Ермитажа у Србији" видело је више од 20.000 посетилаца
Изложба Ермитажа "Невидљива уметност" у Народном музеју продужена до 21. јануара 2024.© РТ Балкан

Изложба "Невидљива уметност" продужена је за два месеца и остаје отворена за јавност до 21. јануара 2024. године, док изложбу "Царски порцелан" посетиоци у Народном музеју Србије могу видети још само данас.

Ову заједничку одлуку донели су Ермитаж и Народни музеј Србије услед великог интересовања домаће јавности и добре посећености.

Само за четири недеље, од 24. октобра до 24. новембра, изложбе "Невидљива уметност" и "Царски порцелан", премијерно отворене током манифестације "Дани Ермитажа у Србији", видело је више од 20.000 посетилаца.

Изложба "Невидљива уметност", реализована у Народном музеју Србије, представља највећи инклузивни пројекат у историји Ермитажа, а захваљујући сарадњи са Народним музејом Србије, осмишљен је и јединствен концепт изложбе у Европи.

"Невидљива уметност" пружа посетиоцима јединствену прилику да додирну уметност, чиме се слабовидим и слепим посетиоцима омогућава да интерагују са уметнинама, а другима да додиром потпуније доживе културно наслеђе света из колекције Ермитажа.

Изложени артефакти између осталог укључују древне ћилиме, фреске и скулптуре.

Ермитаж као један од највећих музеја у Русији и свету, већ дуго експериментише са инклузивним форматима и ствара реплике уметничких дела: барељефе, тактилне копије, 3Д портрете.

У почетку је овај правац био развијен за слабовиде и слепе посетиоце музеја, али временом се показало да је такав необичан приступ уметности врло интересантан и широј јавности.

Изложба Невидљива уметност део је културног догађаја од међународног значаја "Дана Ермитажа у Србији" који су организовали Ермитаж, Министарство културе Србије и компанија "Гаспром њефт".

"Дани Ермитажа у Србији" су одржани су у Београду од 24. до 29. октобра и публици су понудили обиман и разнолик програм: велике изложбе "Невидљива уметност" и "Царски порцелан" у Народном музеју Србије, предавања за стручну и ширу јавност, семинаре, уметничке радионице, балетске и оперске представе, пројекције филмова и археолошку конференцију.

image