Култура

"Што планине и реке раздвајају, пријатељства спајају": Културна сарадња Србије и Кине

Посебно сам поносан што данашња манифестација потврђује наше обострано препознавање дубоке и суштинске повезаности медија и културе у савременом свету, нагласио је министар културе Никола Селаковић
"Што планине и реке раздвајају, пријатељства спајају": Културна сарадња Србије и Кине© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE

Министар културе Никола Селаковић истакао је данас на промоцији културне размене Србије и Кине на тему "Што планине и реке раздвајају, пријатељства спајају" да, захваљујући сусрету на највишем нивоу, данас имамо сјајну прилику да додатно ојачамо домен културне сарадње.

Селаковић је, на промоцији, коју је у оквиру званичне посете председника Кине Си Ђинпинга Србији организовала Кинеска медијска група у сарадњи са Радио-телевизијом Србије, најавио потписивање Писма о намерама између Министарства културе Србије и Кинеске медијске групе.

"Задовољство ми је да се обратим поводом овог значајног догађаја у склопу изузетно важне посете, године или посете деценије председника Народне Републике Кине, друга Си Ђинпинга Републици Србији, која ће дати још један изванредан подстицај нашој свеобухватној стратешкој сарадњи и нашем челичном пријатељству, у складу са визијом председника Републике Србије Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинга", нагласио је Селаковић.

Селаковић је поздравио сарадњу националних медија, премијеру серије "Древне кинеске мудрости" које је цитирао кинески председник, покретање заједничког снимања документарних филмова и друге активности у овом оквиру и указао да то најбоље сведочи о разноликости и огромном потенцијалу сарадње.

"Данашњу иницијативу остварујемо у складу са програмом 'Појас и пут' и нови 'Пут свиле' и још једном потврђеним приоритетима развоја међународне културне сарадње Републике Србије и у новом мандату и саставу Владе. Кроз ову размену од изузетног значаја даћемо још један подстицај развоја односа у овом посебно важном тренутку. Посебно сам поносан што данашња манифестација потврђује наше обострано препознавање дубоке и суштинске повезаности медија и културе у савременом свету", нагласио је Селаковић, саопштено је из Министарства културе.

Министар културе је рекао да је прошли век прошао у знаку гесла "медиј је порука", односно да медији постају кључни и незаобилазни део глобализованог живота, машина која ствара поруку коју преноси и указао да у се нашем веку боримо да медије, чија моћ наставља да расте, оплеменимо и учинимо гласником вредности као што су солидарност и хуманост.

"Негујући медије као јавно добро, ми знамо да је у њиховом језгру култура, као моћ креативности и инспирације, услов да они делују на добробит човечанства. Посматрајући ширу слику, морамо да одржимо фокус на најважнијим вредностима", појаснио је Селаковић.

image