Србија и Балкан

Си Ђинпинг у Београду: Зашто је Србија најзначајнији кинески савезник у Европи

Посета кинеског председника изузетно је значајна за Србију, а избор европских земаља које ће посетити није случајан
Си Ђинпинг у Београду: Зашто је Србија најзначајнији кинески савезник у Европи© Corbis via Getty Images / MFA Russia via globallookpress.com / Maksym Kapliuk - stock.adobe.com

Стојећи на новој историјској полазној тачки, спремни смо да заједно са српским пријатељима изградимо заједницу Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери, поручио је кинески председник Си Ђинпинг пред долазак у званичну посету Србији.

Реч је о другој посети кинеског председника Србији и првој од 2016. године. О значају који Србија има за Кину говори и чињеница да је она једна од само три земље - поред Француске и Мађарске - које ће кинески председник посетити током своје мини европске турнеје, у коју се враћа након пет година паузе.

"Без обзира на то какве биле промене међународне ситуације, Кина и Србија остају прави пријатељи и добри партнери. Наше челично пријатељство непрекидно јача, чиме је поставило пример за сарадњу између држава и народа", нагласио је кинески председник у ауторском тексту за "Политику".

Сличне поруке послао је и председник Србије Алексадар Вучић, који је јуче разговарао са кинеским амбасадором у Србији Ли Мингом.

"Поносни на челично пријатељство са Кином, са нестрпљењем чекамо посету председника Сија, уверени да ће наше гостопримство показати колико Србија цени партнерство са овом великом земљом", нагласио је Вучић.

Посета председника Кине значајна и је због тога што се поклапа са 25. годишњицом бомбардовања кинеске амбасаде у Београду током НАТО агресије на СРЈ, када је погинуло троје кинеских држављана.

"Пре 25 година НАТО је флагрантно бомбардовао амбасаду Кине у Савезној Републици Југославији, убивши три кинеска новинара, и то су Шао Јунхуан, Сју Сингху и његова супруга Џу Јинг. Ово никада не смемо заборавити. Кинески народ цени мир, али никад неће дозволити да се понови историјска трагедија", нагласио је кинески председник.

Посета председника Сија Београду од историјског значаја

Некадашњи министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић сматра да је несумњиво реч о значајној посети кинеског председника, који је Србију изабрао као једну од три земље које ће посетити током своје европске турнеје.

"То је вишеструко значајна посета, јер се ради о председнику светске силе. Кина и Србија су стратешки партнери са богатом историјом односа и сарађују без икаквих ограничења у погледу подручја и дубине сарадње - која је заснована на принципима равноправности и немешања у унутрашње послове", наглашава он за РТ Балкан.

Са таквим виђењем слаже се и научни сарадник у центру за студије "Појаса и пута" при Институту за међународну политику и привреду Александар Митић. Он за РТ Балкан наглашава да га не изненађује избор три државе у Европи које ће посетити кинески председник.

"Са Француском се обележава 60. година дипломатских односа, а у Пекингу се цене покушаји Париза да води политику стратешке аутономије од Вашингтона. Мађарска је унутар ЕУ најупознатији политички партнер Кине, а унутар целе Европе то је свакако Србија. То су три земље које, свака на свој начин, исказују својеврсно неслагање покушајима САД да доминирају Европом", наглашава он.

Живадин Јовановић наглашава и да је Кина значајна и зато што је стална чланица Савета безбедности УН, у ком подржава ставове Србије "како из принципијелних разлога, тако и због блиских односа двеју земаља".

Односи засновани на економској сарадњи

Односи двеју земаља темеље се и на изузетно дубокој и успешној економској сарадњи. Према подацима Републичког завода за статистику, укупна трговинска размена Србије и Кине у 2023. години је премашила шест милијарди долара, што је готово три пута више него пре шест година.

Кина је значајна и као инвеститор, а на то указује чињеница да директне стране инвестиције из те земље у Србији износе 5,54 милијарде евра.

"Кина је најзначајнији инвеститор у Србији, и инвестиције су до сада износиле преко пет милијарди долара, а верујем да ће кинеске инвестиције у наредним годинама премашити бројку од 10 милијарди. Кина је други најважнији трговински партнер Србије, иако је однос увоза и извоза и даље није толико повољан по Србију", наглашава Јовановић.

Он наглашава и да су кинеске компаније највећи извозници из Србије у иностранство. Реч је пре свега о компанијама "Зиђин мајнинг", "Зиђин копер" и "ХБИС групи", које су током 2023. године извезле робу вредности од готово две и по милијарде евра.

"Србија је кроз сарадњу са Кином увећала свој економски раст и постигла је бољи распоред својих економских интереса, који су били превише ослоњени на Запад", наглашава Јовановић, додајући да ће ускоро на снагу ступити споразум о слободној трговини између две државе, што ће олакшати пласман српске робе на кинеско тржиште.

Александар Митић очекује да ће споразум о слободној трговини допринети и повећању инвестиција из Кине, зато што је Србија специфична и због тога што има споразуме о слободној трговини како са ЕУ, тако и са Турском и Русијом.

Србија кључни партнер Кине у Европи

Јовановић наводи да је Србија један од најзначајнијих кинеских партнера у Европи, ако не и најзначајнији, као и да је Србија "излог кинеских могућности у Европи", због чега је значај Србије у политици Кине далеко већи од оног који би се могао закључити на односу територије и становништва.

Ту је, наравно, и блиска политичка сарадња, која се осликава и у подршци коју Кина пружа Србији у њеној борби за заштиту свог територијалног интегритета.

"Важно је и то што Кина подржава суверенитет и територијални интегритет Србије, као и да се Кина залаже да се питање статуса Косова реши у складу са Повељом УН, Резолуцијом 1244 и Уставом Србије. С друге стране, Србија поштује територијални интегритет Кине и сматра да је Тајван њен део", наглашава некадашњи министар спољних послова СРЈ.

Александар Митић указује на значај годишњице бомбардовања кинеске амбасаде у Београду. "То је била прекретница у односима САД и Кине, због тога поједини амерички стручњаци говоре од 'постбеоградске Кине' која је критичнија према америчким интервенцијама", наглашава он.

Јовановић закључује да ће посета кинеског председника Београду ојачати односе двеју земаља и отворити нову фазу још квалитетније економске сарадње, пре свега у инвестицијама, али и у трговини, науци, култури и туризму.

image