Култура

Чехов на Мећавнику: Позоришни фестивал "Кустендорф" од сутра у Дрвенграду

За награде фестивала надметаће се академије уметности из Београда, Новог Сада и Бања Луке као и београдски Факултет драмских уметности
Чехов на Мећавнику: Позоришни фестивал "Кустендорф" од сутра у Дрвенграду© Позоришни Кустендорф

Позоришни фестивал "Кустендорф" почиње сутра на Мећавнику и трајаће до 19. маја, а свечано ће га отворити оснивач, редитељ Емир Кустурица. У оквиру такмичарског програма фестивала, који се ове године одржава под слоганом "Има ли живота пре смрти", биће одиграно пет студентских представа.

За награде фестивала надметаће се академије уметности из Београда, Новог Сада и Бањалуке, као и београдски Факултет драмских уметности. Жири фестивала чиниће глумица Вања Ејдус, редитељка Јана Маричић и драмски писац Ђорђе Косић.

Као и сваки фестивал Емира Кустурице, и овај одликује синергија младе и искусне стваралачке енергије, тако да ће у ревијалном програму бити одигране четири представе.

Првог дана фестивала, у петак 17. маја, након свечаног отварања, гостоваће Народно позориште из Сомбора са представом "Галеб" у режији Милана Нешковића, по култном делу А. П. Чехова.

Исте вечери од 23 часова, гости фестивала биће Државни театар младих Бријанцев из Санкт Петербурга, који ће одиграти представу "Медвед", такође насталу по делу Чехова.

Другог дана фестивала, у суботу, 18. маја, Народно позориште Сомбор извешће представу "Свака дивна ствар" у режији Нинослава Ђорђевића, док ће последњег дана фестивала, у недељу 19. маја, Народно позориште из Суботице одиграти ауторски пројекат Миње Пековић "Браво за кловна".

Оптимизам и неупитну веру у живот

Селекција "Позоришног Кустендорфа", од оснивања фестивала 2017. до данас, поверена је награђиваном позоришном редитељу Милану Нешковићу.

"Слоган овогодишњег фестивала 'Има ли живота пре смрти' само звучи песимистично. Све представе у овогодишњој селекцији, иако се баве онтолошким питањима као што је страх од смрти, ипак у први план стављају оптимизам и неупитну веру у живот, толико неопходну у овим турбулентним временима", рекао је Милан Нешковић.

"Позоришном Кустендорфу" присуствоваће студенти драмских уметности из Србије, Републике Српске и Русије, а улаз је отворен и за остале посетиоце.

Фестивал се одржава у организацији "Раста интернешнел", под покровитељством Емира Кустурице и спонзорством компаније "Трансфера".

image