Култура

Изложба студената Учитељског факултета: "Позоришне лутке Косовског завета" за будуће нараштаје

Публику ће у изложбу увести аватар Косовке девојке, а улаз у галерију биће бесплатан
Изложба студената Учитељског факултета: "Позоришне лутке Косовског завета" за будуће нараштаје© Факултет за образовање учитеља и васпитача

Изложба "Позоришне лутке Косовског завета" студената Факултета за образовање учитеља и васпитача у Београду биће отворена у петак 26. априла, у 12 часова, у галерији Народне банке Србије у Немањиној улици и трајаће наредних месец дана.

Професорка предметне наставе Драма и покрет на Катедри за српски језик и књижевност и методику српског језика и књижевности, Ана Миловановић, за РТ Балкан објашњава да је реч о више од 100 позоришних лутака, насталих током школовања последњих пет генерација.

"Све лутке, настале од школске 2018/19. године, представљају ликове из испитних представа играних за децу у домовима и болницама, јединствене јунаке косовског завета, српских народних јуначких песама преткосовског и косовског циклуса, фреског сликарства, културе и уметности", објаснила је професорка.

Додала је да је мисија да се будући нараштаји упознају са луткарском уметношћу и луткарским позориштем, кроз српску народну епику највиших уметничких и моралних вредности.

"Позоришне лутке настале су са високом свешћу о моралним одликама луткарских ликова и мисији васпитачког позива", нагласила је проф. Миловановић.

Публику ће у изложбу увести аватар косовке девојке, а улаз у галерију биће бесплатан.

image
VV inauguration
banner