Култура

Позориште из Пекинга у ЈДП изводи нобеловца Мо Јена: "Упознао сам Србију кроз дела Андрића и Павића"

"Кроз драму и књижевност изражава се историја и садашњост једне земље", истакао је кинески нобеловац поводом извођења његовог дела у Београду
Позориште из Пекинга у ЈДП изводи нобеловца Мо Јена: "Упознао сам Србију кроз дела Андрића и Павића"© Jugoslovensko dramsko pozoriste/Li Cunguang

Пекиншко народно уметничко позориште гостује са представом "Убица Ђинг Ке" 17. и 18. маја (20:00) у Југословенском драмском позоришту (ЈДП), а њен аутор Мо Јен изјавио је данас да о нашој земљи доста зна кроз дела Иве Андрића и Милорада Павића.

Кинески нобеловац Јен је на конференцији за новинаре у ЈДП-у рекао да је први пут у Србији, а поменувши писце Андрића (1892-1975) и Павића (1929-1909), оценио је да се "кроз драму и књижевност изражава историја и садашњост једне земље".

"Као писац драме 'Убица Ђинг Ке' драго ми је да имам прилику да видим како је глумци представљају у позоришту друге земље. То је посебна врста награде. Додаћу у моју биографију да је моја представа приказана и у ЈДП-у", истакао је Јен.

Добитник Нобелове награде за књижевност 2012. године, Јен је аутор 11 романа, више драма и есеја, а његов роман "Приче о црвеном сирку" један је од најзначајнијих књижевних дела у кинеској књижевности осамдесетих година прошлог века.

Јенов комад, у режији Жена Мина, биће изведен на великој сцени "Љуба Тадић", у трајању од два и по часа, уз паузу, и говори о мачеваоцу Ђингу Куу, који добија понуду да у замену за кућу и конкубину убије краља Јинга Џенга.

Напоменувши да постоји доста романа, драма и дела о историјској личности Ђинга Куа, Јен је додао да је о њему хтео да пише из другог угла, сматравши да "свако од нас у себи има Ђинга Куа".

Истакавши значај сарадње ЈДП-а и Пекиншког позоришта у културолошком и историјском смислу, Јен је оценио да историја неког позоришта је увек повезана са историјом његове земље, а на позорници можемо видети елементе који утичу на нашу стварност и садашњост.

Тумач насловне улоге, глумац Ванг Бан је истакао да је "Убица Ђинг Ке" прича о историјском јунаку, али да код Јена задивљује што о њему жели да говори као о обичном човеку.

У представи играју и Ли Ђинфенг, Леи Ђија, Гуо Веи, Јанг Минсин, Јен Жуи, Ли Сијаоменг, Ли Лин, Ли По и други.

Директорка ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић је подсетила да је сарадња два позоришта почела 2015. године одласком представе "Уображени болесник" Молијера у Пекингу, као и на фестивалу комедије у Шангају, што је било једно од најлепших гостовања које памте у ЈДП-у.

Према њеним речима, у ЈДП-у се надају даљој сарадњи са кинеским позориштем, и већ су одржали округли сто са кинеским глумцима.

Вођа трупе Ванг Венгуанг је рекао да откако је пре 11 година Јен написао драму "Убица Ђинг Ке", непрекидно је изводе у Пекиншком народном уметничком позоришту и већ је прихваћена и код иностране публике у Русији, Белорусији и другим земљама.

"Драго нам је што је представа дошла у Београд, јер се преко ње српска публика може упознати са кинеском културом и историјом", истакао је Венгуанг.

Гостовање Пекиншког народног уметничког позоришта је подржао Секретаријат за културу града Београда.

image