Русија

Путин и Си Ђинпинг: Заједнички радимо на формирању праведнијег мултиполарног светског поретка

Руски председник Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг потписали су заједничку изјаву о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње
Путин и Си Ђинпинг: Заједнички радимо на формирању праведнијег мултиполарног светског поретка© kremlin.ru/Фото: Сергей Бобылёв, РИА «Новости»

Данашњи разговори су показали да и Пекинг и Москва умногоме подржавају заједничко стратешко партнерство и развој односа, који постају пример како треба да се развијају односи између двеју држава, указао је председник Русије Владимир Путин на заједничкој конференцији за медије са кинеским лидером Си Ђинпингом.

Путин је захвалио на топлом пријему на ком је ипак, како је рекао, урађено много.

"И кинески лидер је у марту прошле године Русију изабрао као прву државу који ће посетити, те је стога логично да сам се и ја одлучио за исти корак. У томе се види одређена симболика, али овакви састанци су важни како бисмо се оријентисали на даљи развој", објаснио је Путин.

Удео употребе националних валута у трговинском промету Кине и Русије достигао је 90 процената, тако да су трговина и инвестиције добро осигурани и на њих не могу да утичу треће стране, додао је Путин.

Пољопривредни промет између Кине и Русије прошле године је порастао за један и по пут, рекао је Владимир Путин и додао да ће и даље расти, с обзиром да су потписане заједничке изјаве које дефинишу дугорочне смернице развоја.

Већина њих се односи на развој трговинске и инвестиционе интеракције, додао је Путин.

Заједнички радимо на формирању праведнијег мултиполарног светског поретка са централном улогом Уједињених нација, истакао је председник Путин.

Кина је главни спољнотрговински партнер Русије која заузима четврто место када је реч о кинеском извозу и увозу, каже руски председник.

Русија и Кина плодотворно сарађују у БРИКС-у, ШОС-у, а своје напоре улажу и у Еврозијском економском савезу и у оквиру Иницијативе "Појас и пут".

Неопходно је да се изгради безбедна и поуздана архитектура на азијском континенту и тихоокеанском простору без икаквих затворених војно-политичких блокова, додао је Путин.

"Си и ја смо се договорили да на неформалном сусрету вечерас говоримо и комплексу питања, а даћу више информација о току украјинске кризе", указао је Путин и додао да Русија поштује став Кине у том контексту.

Путин је истакао и да се развија сарадња у најразличитијим областима попут свемира, индустрије, енергетике, туризма, спорта, али и логистике. Одвијају се заједнички пројекти који се тичу и Северног морског пута. У исто време, развијају се и културни односи и сарадња у сфери образовања. У фебруару је тако, на пример, у Москви први пут прослављена и кинеска Нова година, подсетио је Путин.

Си Ђинпинг: Разговори су били пријатељски и садржајни

Разговори су били пријатељски и садржајни, потписали смо важне документе који ће дати импулс развоју руско-кинеских односа, поручио је кинески председник председник Си Ђинпинг.

Си је рекао да му је драго да се састао са руским колегом који је одабрао да управо Кина буде његова прва посета након што је званично ступио на дужност.

"Тиме је показао какву пажњу председник и руска влада посвећују кинеско-руским односима", нагласио је Си.

Русија и Кина се неће придруживати никаквим блоковима, поштоваће самостално изабран пут развоја и подржаваће једна другу на путу развоја, рекао Си Ђинпинг.

Став Кине у вези са Украјином је јасан и доследан, а Пекинг ће наставити да даје допринос успостављању мира и стабилности у Европи, рекао је кинески председник Си Ђинпинг.

Прошле године промет трговине је био преко 200 милијарди долара, а то сведочи доброј сарадњи, нагласио је кинески лидер.

Кина и Русија, додао је, имају дугу историју и богату културу, а обичне кинеске породице читају Пушкина, док руска позоришта и опере користе музику кинеских композитора.

"Путин и ја смо објавили 2024. годину као 'Годину културе Русије и Кине' и одвиће се много популарних и великих културних догађаја који ће ујединити наше народе", поручио је Си.

Говорећи о предстојећем Самиту БРИКС-а у Казању, Си је потврдио да ће Кина подржати руско председавање овом организацијом. 

Током свог обраћања, председник Кине се кратко дотакао актуелних сукоба.

Си је потврдио да се Путин и он залажу да палестинско-израелски сукоб треба решити на основу одлука УН, и стварањем палестинске државе, као и да на исти начин, односно, политичким путем, треба решити украјинску кризу. 

"Надамо се да ће у скорије време поново бити успостављен мир у Европи", закључио је кинески лидер.

image