Култура

Почела Недеља кинеског филма: Амбасадор Ли поручио да је култура важна спојница Србије и Кине

Осим у Београду, где ће трајати до 22. маја, манифестација ће бити одржана и у Новом Саду од 19. до 24. маја
Почела Недеља кинеског филма: Амбасадор Ли поручио да је култура важна спојница Србије и Кине© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг рекао је на отварању Недеље кинеског филма у Србији у "МТС дворани" у Београду да је култура важна спојница Србије и Кине.

"На позив председника Александра Вучића, председник Си Ђинпинг је био у државној посети Србији и током те посете постигнути су изузетни резултати у различитим областима, али и у областима културе, туризма, хуманистичких наука, новинарства и филма", рекао је Ли и додао да Кина и Србија кроз филм "размењују емоцију и културу, и промовишу пријатељство и сарадњу".

Заменик министара културе Станко Благојевић је рекао да уметност говори и у име највишег државног руководства и подсетио да је ресорни министар Никола Селаковић снажно подржао одржавање ове манифестације.

"Током претходних дана остварили смо нешто за шта су потребне године, а то је због нашег челичног пријатељства", додао је Благојевић.

Заменица директора Кинеског филмског канала Ма Јиа подсетила је на старе југословенске филмове попут "Валтер брани Сарајево" који су кинеску публику "уверили у храброст, непопустљивост и снагу српског народа".

Након отварања публика је премијерно погледала филм Ву Ершана "Апотеоза богова: Краљевство олуја" (2023).

Овај филм је претходно приказан на јубиларном 80. Филмском фестивалу у Венецији, у Аустралији, Новом Зеланду, САД, Канади, Великој Британији, Ирској, Сингапуру и забележио је "завидан успех на светским филмским фестивалима".

Током фестивала биће приказани и филмови Ванга Баођијанга "Октагон", Цуи Жијија и Лиу Сијанга "Успавана међу звездама" и Хан Тинга "Волим те".

Фестивал кинеског филма 2023. године је одржан у 20 земаља и региона на четири континента, поред осталих у Кенији, Јужној Африци, Нигерији, Египту, Јапану, Уједињеним Арапским Емиратима, Филипинима, Ирској, Шпанији, Пољској, Чилеу и Колумбији.

Осим у Београду, где ће трајати до 22. маја, манифестација ће бити одржана и у Новом Саду од 19. до 24. маја.

У Новом Саду премијерно ће бити приказан филм Сије Ђунвеји и Џоу Ђинга "Чанган" у Културној станици "Еђшег".

Недељу кинеског филма у Србији подржали су Национална филмска администрација Кине, амбасада Кине у Србији, Министарство културе Србије, Кинески филмски канал, Филмски центар Србије и Кинески културни центар у Србији.

image