Култура

Расписан конкурс за такмичење младих композитора "Андрија Чикић"

Такмичење се организује у знак сећања на младог пијанисту и композитора, трагично страдалог у мају 2023. године у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду
Расписан конкурс за такмичење младих композитора "Андрија Чикић"© Коларчева задужбина

"Коларчева задужбина" саопштила је данас да је расписан конкурс за учешће на Другом меморијалном такмичењу за најбоље младе композиторе "Андрија Чикић".

Такмичење се организује у знак сећања на младог пијанисту и композитора, трагично страдалог у мају 2023. године у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, подсетили су из "Коларца".

"На конкурс, који се организује под покровитељством Министарства културе Србије, могу да се пријаве млади од 10 до 19 година са једном композицију за клавир, или било који други хармонски инструмент, у трајању од три до пет минута", наведено је у позиву.

Како је најављено, конкурс је отворен до 1. октобра, а пропозиције такмичења су доступне на сајту "Коларца".

На прошлогодишњем такмичењу, између осталих, у категорији од 10 до 14 година, прву награду је добио Марко Живковић за композицију "На крилима", док је у категорији од 14 до 18 година лауреаткиња била Миа Јанковић за "Одлазак".

Чикић је рођен 5. марта 2009. у Београду, а интересовање за музику је показивао од најранијег детињства. Клавир је свирао од шесте године.

Био је добитнике више првих награда на националним и међународним музичким такмичењима, као и специјалне награде за извођење композиције "Бургмилер етиде у Де-дуру" 2019. године.

Наступао је на више концерата и учествовао на међународном такмичењу "Виртуози В4+, свирамо заједничким језиком", и био је члан националног жирија на "Дечјој песми Евровизије" у новембру 2020. године.

"Поред музике, волео је језике, математику, спорт, тренирао је тенис. Бавио се и фотографијом и израдом занимљивих видео записа. И поред многобројних ангажовања увек је налазио времена за дружење са вршњацима", подсетили су из "Коларца".

image