Култура

Нови сјај за три установе културе: После 63 године реконструкција "Коларца"

Пожаревац добија 3,5 милиона евра за реконструкцију старе Галерије "Милене Павловић Барили", али и изградњу потпуно новог објекта
Нови сјај за три установе културе: После 63 године реконструкција "Коларца"© Dusan Milenkovic/ATAImages

Министарка културе Србије Маја Гојковић и министар за јавна улагања Марко Благојевић потписали су данас уговоре са "Задужбином Илије Коларца", Градом Пожаревцем и Градом Лесковцем о реконструкцији, адаптацији и изградњи нових објеката културе.

Свечаним потписивањем у Министарству културе озваничена је јучерашња Одлука Владе Србије да у те сврхе буде издвојено из кредитне линије Банке Савета Европе 6,3 милиона евра.

Уговоре су потписали Гојковић и Благојевић са градоначелником Пожаревца Сашом Павловићем, управником Коларчеве задужбине Александром Пековићем и заменицом градоначелника Лесковца Лидијом Димитријевић.

Гојковић је изјавила после потписивања да у Коларчеву задужбину није улагано 63 године, а сада иде 1,35 милиона евра за реконструкцију и адаптацију Велике концертне сале и пратећих просторија.

"Изузетно смо узбуђени што ће 'Коларац' да засија оним сјајем који је одавно већ и заслужио", истакла је Гојковић.

Галерија "Милене Павловић Барили"

Према њеним речима, Пожаревац добија 3,5 милиона евра за реконструкцију старе Галерије "Милене Павловић Барили", али и изградњу потпуно новог објекта.

"То је велелепно здање у коме ће коначно моћи да се на једном месту изложе све слике, цртежи, али и предмети, преписка, фотографије који припадају Милени Павловић Барили, коју можемо да окарактеришемо као српску Фриду Кало", оценила је Гојковић.

Према њеним речима, значајно је што се идуће године обележава 80 година од смрти Милене Павловић Барили, а улагање представља "дуг Србије великој, значајној уметници".

Гојковић је додала да уз изложбу коју планирају у Београду, Павловић Барили заслужује да буде исто тако представљена у Женском музеју у Вашингтону, о чему се тренутно воде преговори.

Благојевић је рекао да је све што је до сада урађено само почетак и да се наставља даље са великим улагањима у Београду и у другим местима широм наше земље.

Издвојено је 1,45 милиона евра за адаптацију и реконструкцију некадашњег Дома војске у Лесковцу, а мултифункционална зграда биће пренамењена у велику концертну салу и Музичку школу

image
VV inauguration
banner