Култура

Награде Фонда Задужбине Бранка Ћопића додељене Радомиру Уљаревићу и Гордани Ђилас

Одлуку о наградама за дела високе уметничке вредности донео је Управни одбор задужбине
Награде Фонда Задужбине Бранка Ћопића додељене Радомиру Уљаревићу и Гордани Ђиласwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Награде из Фонда Задужбине Бранка Ћопића уручене су данас Радомиру Уљаревићу за збирку кратких прича "Међустаница" и Гордани Ђилас за збирку песама "Хватање месечине", на свечаности у Српској академији наука и уметности (САНУ).

Одлуку о наградама за дела високе уметничке вредности, објављена први пут у 2023. години, донео је Управни одбор задужбине, који чине чланови САНУ Матија Бећковић, Злата Бојовић, Јован Делић, Душан Ковачевић и Милосав Тешић.

У својој беседи академик Бећковић је истакао да би "већ и сама белешка о писцу била довољна да скрене пажњу задужбине на "Међустаницу" Уљаревића, која је у издању Космос издаваштва, "књига цртица, кратких причица, песмица у прози, романа у једној реченици, есеја о пишчевој поетици".

"Хумор је златна подлога 'Међустанице'. Као што је Ћопић био најдужи смех Београда, тако и смех Уљаревића више вреди од целокупне туристичке понуде Црне Горе", навео је Бећковић.

Захваливши се жирију, Уљаревић је истакао да су га одлуком обавезали да се поново врати Ћопићу "чија је доброта уткана у наивне поступке његових јунака".

Уљаревић је рекао да његове приповетке "имају свој реални, мистички живот, јер оне су постојале одувек", а он их је само преузео и записао у најкраћем облику.

"Оне су биле живе и пре тог чина, мислим на њихово интуитивно искуство које оставља жиг трансцедентног. Чини се да је питање сажетог сажетог приповедања у односу на широко питање времена – чини се да време спорије протиче у дужој него ли у краћој приповеци", навео је Уљаревић.

Говорећи о збирци песама Ђиласове, коју је објавила Народна библиотека "Жарко Зрењанин" из Зрењанина, дописни члан САНУ Делић је истакао да њена поезија "згушњава и утеже свет, па песничка слика света, скупљеног у ужарену грудву стихова, постаје поетичка жижа ове осећајне, топле, сновидовне и евокативне књиге".

"Ова поезија је свим чулима отворена према свету - према спољашњем и унутарњем бескрају, према прецима и онима који су одлетели и преселили се на другу галаксију, до које је могућно допрети само стиховима. Свет је скупљен у ужарену грудву стихова", оценио је Делић.

У свом обраћању, Ђиласова је навела да је од "Ћопића научила, као и његова мала јунакиња Луна, да се од света можемо бранити и укосницом, коју док иде кроз мрак извади из косе и држећи је у руци не боји се ничег".

"Тако сам и ја хватајући месечину призивала своје претке и окупљајући их у стиховима, налазила да је поезија једина одбрана од свега што нам доносе искушења савременог света", рекла је добитница.

Ђиласова је изразила наду да ће из књига које остану "будући читаоци понешто препознати и у свом времену, јер свако време сведочи о свом времену".

"Ово је лепо и тешко, и увек последње, али опстаје јер може да га брани и сачува укосница једне девојчице", закључила је она.

image