Култура

Књижевник Ђорђе Матић добитник награде "Момо Капор"

Иако на први поглед делује да у Капоровим и Матићевим делима нема сличности, жири истиче да су оба писца дубоко одана својој култури
Књижевник Ђорђе Матић добитник награде "Момо Капор"© Amir Hamzagic/ATAImages

Добитник овогодишње награде "Момо Капор" за књижевност је песник, есејиста и романописац Ђорђе Матић за роман "Ниоткуда с љубављу", а одлуку о томе једногласно је донео жири у саставу књижевник Мухарем Баздуљ, новинарка Радмила Станковић и књижевник Вуле Журић.

Жири примећује да просечан читалац не би нашао сличности у Капоровим и Матићевим делима, али констатује да су заправо и Капор и Матић пре свега дубоко одани својој култури.

"Та култура се у највећој мери преклапа и кроз високу културу и кроз оно што бисмо могли назвати културом свакодневног живота. Матић је велики део живота провео у егзилу, Капор је био светски путник. Нису, дакле, били, да се послужимо тим Капоровим насловом провинцијалци, али нису били ни наличје истог новчића: наивни адоратори свега туђег и далеког", констатује жири.

Награда "Момо Капор" ће седмом носиоцу овог изузетног признања Ђорђу Матићу бити уручена на свечаности у понедељак, 8. априла, с почетком у 12 часова у Свечаној сали Скупштине града.

Награда се састоји од плакете од сребра са мотивом школице и новчаног износа који додељује Ерсте банка, вишегодишњи покровитељ књижевне и ликовне награде "Момо Капор", осведочени пријатељ културе, уметности и савременог културног стваралаштва на нашим просторима.

Ђорђе Матић је након студија италијанске и енглеске књижевности на универзитету у Амстердаму писао за многобројне медије с подручја бивше Југославије, а током последњих 10 година је објавио осам књига од којих су врло запажена поетска дела и књиге есеја. Такође, приредио је неколико књига публицистике и књига из области историјских наука. Уредник је и коаутор "Лексикона ЈУ митологије".

image